Financiën en Economie 9 mei 2000

FNV niet blij met nieuwe reorganisatie

Campina Melkunie
schrapt 125 arbeidsplaatsen

ZALTBOMMEL – Campina Melkunie gaat zijn productie opnieuw concentreren. Daarbij verdwijnen 125 arbeidsplaatsen. De zuivelcoöperatie, waarbij 7000 mensen in dienst zijn, verwacht de operatie zonder gedwongen ontslagen te kunnen uitvoeren.

Campina Melkunie wil de productie van dagverse melkproducten concentreren in zijn vestiging in Rotterdam. Het gaat om leveringen aan de distributiecentra van de grote supermarktketens. Rechtstreekse leveringen aan winkels worden verdeeld over de overige Melkunielocaties, met het zwaartepunt in Maasdam.

Doelstelling is om in de felle strijd met concurrenten de laagste kostprijs te realiseren, stelt het zuivelbedrijf. Campina Melkunie moet scherp opereren door de komst van Farm Dairy, een particuliere melkfabrikant in Lelystad. Door onder de prijs te werken zet de nieuwkomer de markt onder druk.

FNV Bondgenoten is niet blij met de ontwikkelingen. De bond wijst op de sluiting vorig jaar van de melkfabriek in Wassenaar (200 werknemers) om de positie van Campina Melkunie te verbeteren. „Het bedrijf lijkt alles op alles te willen zetten om de concurrentieslag in de markt van de dagverse melkproducten te winnen.”

Volgens FNV Bondgenoten wordt niemand wijzer van de felle concurrentiestrijd, waaraan ook Friesland Coberco meedoet. De bond herhaalt niet blij te zijn met de komst van Farm Dairy, omdat „de markt zich niet leent voor een derde speler”. Supermarkten zouden de melkproducenten tegen elkaar uitspelen en zo nog lagere marges afdwingen.

Afspraken
Nadere afspraken over de uitvoering van de reorganisatie zijn nodig, aldus FNV Bondgenoten. Uit 1997 daterende afspraken zijn voor de bond niet meer van toepassing. Eind maart werden die opgezegd uit onvrede met het bestaande herplaatsingsbeleid. Medewerkers die niet bereid waren te verhuizen of lang te reizen, werden uiteindelijk min of meer gedwongen, zonder enige vorm van compensatie, een andere werkgever te zoeken. „Sociaal onaanvaardbaar”, stelt de bond.