Financiën en Economie 26 april 2000

Belgische brouwer zwijgt over overnames

Interbrew geheimzinnig
over beursgang

BRUSSEL – Interbrew gaat nog dit jaar naar de beurs. De Belgische bierbrouwer, bekend van Stella Artois, Jupiler en in Nederland eigenaar van Oranjeboom, Dommelsch en Hertog Jan, wil met de opbrengst van de beursgang zijn verdere uitbreiding financieren. Veel details wilde de concernleiding gisteren echter niet kwijt, behalve dat ze is uitgekeken op Grolsch.

Grolsch was een tijdlang in beeld, maar wees de avances voor een vriendelijke overname af. Iets onvriendelijks is niet de stijl van Interbrew. Meer dan een verdere groei op eigen kracht op de markt van concurrent Heineken zit er niet in. „In Nederland willen we organisch groeien, met wat er al is. We willen niet met andere bedrijven uitbreiden,” zei topman Powell gisteren.

De beursgang heeft alles te maken met de consolidatie, volgens Powell het sleutelwoord op de biermarkt. De „grote jongens” krijgen het steeds meer voor het zeggen en Interbrew wil niet meegroeien. „In 1998 hadden de tien grootste brouwers wereldwijd een marktaandeel van 42 procent. In 1990 was dat 35 procent. In de meeste landen hebben de drie grootste 75 procent van de markt in handen.”

Over overname- of fusiekandidaten deed Powell, ooit begonnen bij Unilever en afkomstig van de in 1995 overgenomen Canadese brouwer Labatt, er het zwijgen toe. Hij signaleerde alleen dat de toptien van brouwers snel verandert en er veel partijen zijn met ambities. Bass en Whitbread in Engeland trekken zich terug uit de brouwerijwereld en het Deense Carlsberg wordt onder analisten als een overnamedoelwit gezien. „Maar voorspellen kan ik niets.”

De Belgische bierproducent ziet vooral brood in Oost-Europa, Azië en Amerika, en met name landen zoals Mexico, VS en Canada. Interbrew is daar al behoorlijk actief en kan bogen op een tweede plaats met acht brouwerijen op de Russische markt en de eerste plaats met drie brouwerijen in Oekraïne. Ook in Bulgarije, Roemenië, Bosnië en Kroatië laat Interbrew zich gelden. Verder versterkte Interbrew zijn positie in Zuid-Korea en Mexico (via Femza Cerveza).

Paradepaardje
Het bedrijf, goed voor 24.000 werknemers, kan terugkijken op een uitstekend jaar. De omzet nam met 19 procent toe tot 3,2 miljard euro (7,1 miljard gulden), terwijl de winst met 21 procent steeg tot 230 miljoen euro (508 miljoen gulden). Het verkoopvolume (exclusief de minderheidsparticipaties) bereikte 49 miljoen hectoliter, een toename van 27 procent ten opzichte van 1998. Met de afzet in Mexico erbij was dat 56 miljoen hectoliter.

Stella Artois is ondanks de samenwerkingsverbanden met lokale brouwers en merken wereldwijd het paradepaardje van de Belgische brouwer, met een omzet van 6,7 miljoen hectoliter. Dat is 14 procent van het totale volume. Stella Artois is in tachtig landen te koop en daar moeten er zestien bijkomen.