Financiën en Economie | 7 april 2000 |
Afbreken fusie voor Walter onverteerbaarTopman Dresdner |
![]() |
Walter zou samen met zijn collega van Deutsche Bank, Rolf Breuer, de nieuwe bankinstelling leiden. In 2002 zou Breuer zich terugtrekken en Walter alleen de leiding krijgen.
Eind deze maand stapt de topman op. Hij zei gisteren zich te hebben geïdentificeerd met de bankfusie. Met het mislukken is er een historische kans verkeken. Ik ben er weliswaar niet verantwoordelijk voor dat de fusie is mislukt, maar het is logisch dat ik binnen mijn eigen bank de politieke verantwoording daarvoor neem. Deutsche heeft zich niet aan de letter en de geest van de fusieovereenkomst gehouden.
De fusie van de twee banken is stukgelopen op Kleinwort Benson, de zakenbank van Walters Dresdner Bank. In hun fusieplannen spraken de twee banken nog van een evenwichtig samengaan, maar later eiste Deutsche Bank dat Kleinwort Benson alsnog geheel of gedeeltelijk van de hand werd gedaan, hetgeen voor Walter onverteerbaar was.
De 58-jarige Walter werd in 1998 bestuursvoorzitter van Dresdner Bank, als opvolger van Jürgen Sarrazin. Sinds 1987 zat hij in het bestuur van de instelling, waar hij vrijwel onder aan de ladder was begonnen. Als grote verdienste kan hem worden toegerekend dat hij een filialennet in het oosten van Duitsland heeft opgebouwd en de activiteiten van de bank in Midden- en Oost-Europa heeft versterkt.
Niettemin wordt hem in financiële kringen in Duitsland een onduidelijk beleid verweten. Hij zou zijn bank als het ware hebben aangeboden aan Deutsche Bank, waardoor er van een gelijkwaardige fusie niet kon worden gesproken. Walter zou eigenlijk niet hebben willen functioneren als juniorpartner.
Zwakke punten
In vergelijking met zijn collega Breuer geldt hij als een terughoudend man met weinig media-ervaring. Zijn bank zou te weinig met haar tijd zijn meegegaan, in tegenstelling tot Deutsche Bank. Deze instelling zou na een tweede en derde inzage in de boeken van Dresdner Bank de nodige zwakke punten hebben ontdekt.
Deutsche-topman Breuer denkt niet aan terugtreden, hoewel het mislukken van de fusie hem ook tot een verliezer heeft gemaakt. In bankkringen wordt in ieder geval volop gespeculeerd over verdere personele gevolgen nu Walter de eer aan zichzelf heeft gehouden.
![]() |