Dossier

Wat is abortus?

Bij een abortusingreep wordt de zwangerschap afgebroken. Als de vrouw een paar weken zwanger is, wordt de vrucht verwijderd d.m.v. een zuigcurettage.

Het baarmoederslijmvlies met het daarin genestelde vruchtzakje wordt door een buisje dat met een slang aan een pomp is verbonden, weggezogen. De zwangerschap is dan voorgoed afgebroken. Als de zwangerschap verder gevorderd is dan 12 weken, wordt de ingreep ingewikkelder.

Bij wet geregeld
Sedert 1 mei 1981 (Staatsblad 257) is, door in werking treden van de "Wet afbreking zwangerschap", abortus toegestaan als die gedaan wordt door een arts in een kliniek of ziekenhuis in het bezit van een speciale vergunning van de Minister van Volksgezondheid. Tussen het eerste gesprek dat met een arts over de ongewenste zwangerschap wordt gevoerd en de behandeling zelf moet een wettelijke bedenktijd van 5 dagen liggen. De ingreep is gratis. De behandeling duurt zelden langer dan een minuut of 10.
De ministers Borst (Volksgezondheid) en Korthals (Justitie) zijn nauw betrokken bij wetgeving over abortus. Zij willen dat abortus in bepaalde gevallen mogelijk moet zijn na de 24ste week van een zwangerschap. Het gaat dan om foetussen met ernstige en onbehandelbare aandoeningen. Een zwangerschapsafbreking na 24 weken is nu nog strafbaar.