Digitaal

Internetten op het werk

Niet alleen bij Justitie gebruiken werknemers Internet- en computervoorzieningen voor privé-doeleinden. Uit gegevens die de Nederlandse zoekmachine Ilse zo'n anderhalf jaar geleden bekendmaakte, bleek dat het 'surfen' op Internet tijdens kantooruren vaak niets te maken had met het werk.

Volgens het onderzoek raadpleegden werknemers Internet overdag vooral direct na de lunch. Buiten werktijd viel de grootste spits tussen acht en negen uur 's avonds. Van alle grote Nederlandse bedrijven maakte Philips het meest gebruik van het zoekprogramma Ilse, gemiddeld 400 tot 500 keer per dag. Daarbij zochten de werknemers onder meer op woorden als erotiek, Centerparcs, bergsport en drugs, zaken die niet direct met het werk te maken hebben. Andere bedrijven die vaak Ilse raadpleegden waren KPN, Shell en Akzo.

Omdat het aantal bedrijfscomputers met Internet-toegang sinds de publicatie van de Ilse-gegevens is toegenomen, kunnen de cijfers er nu anders uitzien. Ook het feit dat werkgevers zich meer bewust zijn van de risico's en afspraken maken met hun werknemers, zou het resultaat van zo'n onderzoek nu positief kunnen beïnvloeden.

In Amerika is de situatie echter niet bepaald rooskleurig, zo bleek recent. Elron Software, een bedrijf dat programma's maakt voor het vastleggen van webadressen waar werknemers heen gaan, keek naar hun surfgedrag. In ruim zes van de tien bedrijven gebruiken medewerkers een Internet-aansluiting van het bedrijf om naar erotische sites te zoeken. Toch is dat al 10 procent minder dan een jaar geleden.

Het onderzoek leverde ook een positief gegeven op. Maar liefst 93 procent van de bedrijven probeert iets te doen aan het bezoek van erotische sites, bijvoorbeeld door het bijhouden van logs. Daarin staat nauwkeurig wat er op een bepaalde computer gebeurt. De dreiging hiermee blijkt vaak al genoeg om het surfgedrag in toom te houden.