Digitaal

Er bestaan al meer dan 100.000 computervirussen

Een virus maakt de computer ziek

Door ing. H. van de Ridder
Ziekten worden vaak door een virus veroorzaakt. Niet alleen mensen hebben er last van, ook computers. Als de computer vreemd gaat doen, zou er best wel eens een virus in kunnen zitten.

Een computervirus is een programmadeel dat zichzelf kan kopiëren. Het hecht zich aan andere programma's en kan daaraan schade aanrichten. Een onschuldig virus laat bijvoorbeeld de letters van het beeldscherm vallen. De schade is dan beperkt. Maar er zijn ook virussen die grote vernielingen kunnen aanbrengen. Er bestaan bijvoorbeeld virussen die op een bepaalde datum –vooral vrijdag de 13e is geliefd– de complete harde schijf van de computer gaan wissen.

Hoe komt een virus in de computer? Zoals het griepvirus overgedragen wordt van mens tot mens, zo wordt een computervirus overgedragen van de ene naar de andere computer. Als er een nieuw programma naar de computer wordt gekopieerd vanaf een diskette, kan deze diskette een virus bevatten, zodat de computer besmet raakt.

Enorm
Het aantal virussen groeit enorm. Wereldwijd zijn er meer dan 100.000. Voor de snelle groei zijn enkele redenen te noemen. In de eerste plaats nemen de mogelijkheden op Internet snel toe. Vanaf Internet kunnen gemakkelijk programma's gekopieerd worden. Ook gebruiken Internet-informatiepagina's kleine toegevoegde programmadelen, die applets worden genoemd. Deze applets worden automatisch door het Internet-bladerprogramma gestart. Voor bijvoorbeeld het tonen van een bewegend plaatje op een informatiepagina wordt vaak een applet gebruikt. Applets kunnen ook virusdelen bevatten.

In de tweede plaats breidt de macrotaal van tekstverwerkingsprogramma's steeds meer uit. Macro's zijn toevoegingen aan een tekstdocument. Een macro kan bijvoorbeeld zorgen voor het vragen van naam, adres en woonplaats bij het intypen van een nieuwe brief. De mogelijkheden van de macrotalen zijn zo veelomvattend geworden, dat er ook virusprogrammadelen mee gemaakt kunnen worden. Hierdoor is elk tekstdocument een mogelijke bron van computervirussen.

Waakhond
Gelukkig bestaan er antivirusprogramma's. Van heel veel virussen is bekend hoe ze eruitzien. Door de hele computer te doorzoeken spoort een antivirusprogramma besmette programma's op. Besmetting kan voorkomen worden door met een antivirusprogramma elk nieuw programma en tekstdocument en elke Internet-informatiepagina vooraf te controleren. Ook kan een antivirusprogramma als een soort waakhond alle computerverwerkingen in de gaten houden en waarschuwen als er een verdachte activiteit gaat plaatsvinden.

Voorkomen is de beste remedie tegen computervirussen. Daarom enkele adviezen:

Koop alleen officiële programma's.
Zet het automatisch kunnen starten van “applets” van het Internet-bladerprogramma uit.
Schakel het automatisch kunnen starten van macro's van het tekstverwerkingsprogramma uit.
Controleer alles wat nieuw op de computer komt met een antivirusprogramma. Voor nog geen honderd gulden zijn deze te koop. Let erop dat de leverancier zorgt voor maandelijkse aanvullingen.