Dossier Clinton

Voorstel Democraat voor openheid verworpen

Impeachment-debat blijft
achter gesloten deuren

Van onze correspondent
NEW YORK – Het is gisteren niet gelukt om een lange traditie in de Amerikaanse Senaat te doorbreken en het beraad over president Clintons impeachment-aanklachten openbaar te maken. Het voorstel haalde 59 van de 100 stemmen. Dat waren er acht te weinig voor de vereiste tweederde meerderheid om de traditie te doorbreken.

Het voorstel was ingediend door Democratisch senator Tom Harkin met steun van een aantal partijgenoten en Republikeinen. „Hoe exclusief het er hier ook toegaat, wij leven bijna in de 21e eeuw en moeten toch duidelijk maken dat de Senaat geen chique gesloten sociëteit is”, aldus Harkin. Maar hij kreeg oppositie onder meer van de Republikeinse fractieleider Trent Lott. Die vreesde een „gepolitiseerd en confronterend debat” als er camera's werden toegelaten voor tv-uitzendingen zoals in december bij de beraadslagingen in het Huis van Afgevaardigden.

Nieuwe wending
Overigens bleef het impeachment-circus z'n eigen traditie trouw met een nieuwe –kleine– wending. De Republikeinen zeiden dat zij gehoord hadden dat er in het Witte Huis een opnamesysteem bestaat waarop –soms– telefoongesprekken worden geregistreerd. Als dat klopt dan moeten daar ook gesprekken tussen president Clinton en Monica Lewinsky opstaan. Witte-Huiswoordvoerder Joe Lockhart ontkende het bestaan van zo'n systeem. Daarom stuurden de Republikeinen de informatie maar door naar onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr met het verzoek de kwestie nader te bekijken.

In de jaren '70 liet president Nixon al zijn gesprekken opnemen. Dat werd hem in de Watergate-affaire uiteindelijk politiek fataal.

Het staat vast dat er geen tweederde meerderheid komt om de president schuldig te verklaren en af te zetten. De senatoren besteden daarom vandaag en morgen de meeste tijd aan de vraag hoe zij toch in 's lands officiële annalen hun afkeuring van het presidentiële gedrag kunnen (laten) vastleggen. De Democraten zijn voor een „berisping” van hun partijgenoot in het Witte Huis. De meeste Republikeinen zijn daar nog tegen, maar gaan misschien toch akkoord als laatste mogelijkheid tot formele kritiek op Clintons gedrag.

De president zelf voelt zich politiek al zo zeker dat hij met vice-president Al Gore en een aantal top-Democraten gisteren de politieke agenda van het post-impeachment-tijdperk doornam.