Dossier Clinton

Voltallige Senaat beslist per keer

Mogelijk getuigen
bij proces Clinton

Van onze correspondent
NEW YORK – Republikeinen en Democraten bereikten gisteren een beginselakkoord over het oproepen van getuigen bij het impeachmentproces tegen president Clinton. De kwestie wordt doorgeschoven naar het proces zelf en zal per keer beslist worden door de voltallige Senaat.

„Het oproepen van getuigen wordt niet uitgesloten maar ook niet automatisch besloten”, aldus Republikeins fractieleider Trent Lott. Het kostte hem ruim 24 uur extra onderhandelen om tot deze overeenkomst met de Democraten te komen. Die zijn er fel op tegen dat er getuigen worden opgeroepen tijdens het proces tegen de president. Clintonwordt beschuldigd van meineed en van ondermijning van het gerechtelijk onderzoek in de affaire-Lewinsky. De Democraten en het Witte Huis maken zich zorgen over de onvoorspelbare gevolgen van het optreden van getuigen zoals Monica Lewinsky, die tijdens haar Witte Huis-stage een relatie onderhield met de president.

Kemphanen
Zowel Lott als zijn Democratische collega Tom Daschle was er veel aan gelegen om deze kwestie niet meteen te laten uitdraaien op een partijconfrontatie. Republikeinen en Democraten stonden vorige maand al als kemphanen tegenover elkaar in het Huis van Afgevaardigden. Dat besloot toen met de Republikeinse meerderheid tegen de Democratische minderheid om twee aanklachten tegen de Democratische president door te sturen naar de Senaat voor een impeachment-proces. De Senaat zal nu fungeren als rechter en als jury. Dat is een andere rol dan het Huis van Afgevaardigden had te spelen en daarom wilden Lott en Daschle voorkomen dat het impeachment-overleg vanaf het begin door partijpolitiek geruzie zou worden ondermijnd.

„Er is een gemeenschappelijk akkoord waarvan de details nog verder uitgewerkt zullen worden”, aldus de Republikeinse senator Jim Bunning. Politieke waarnemers wezen erop dat de Republikeinen ook ditmaal hun standpunt hadden doorgedrukt, al werd het compromis –uitstel– gepresenteerd als een „gemeenschappelijke aanpak”. De senatoren waren voor speciaal overleg gisterenmorgen bijeengeroepen in de oude vergaderzaal van de Senaat. Daar hebben in het verleden historische debatten plaatsgehad en blijkbaar hoopten de fractieleiders Lott en Daschle dat die historische entourage matigend zou werken op de politieke vechtlust van hun collega's.

Vertragingen
Witte Huis-woordvoerder Joe Lockhart waarschuwde nog voor „onvermijdelijke vertragingen” wanneer de Senaat beslist om getuigen op te roepen. Naar het er nu uitziet begint het impeachment-proces volgende week. Over ongeveer een maand zou het afgesloten kunnen worden. Onduidelijk is nog of president Clinton in de tussentijd zijn regeringsverklaring (State of the Union) zal uitspreken tegenover het Congres. Sommige volksvertegenwoordigers vinden het ongepast om die verklaring uit te spreken terwijl er een proces tegen de president gaande is. Clinton zou zijn regeringsverklaring schriftelijk kunnen presenteren, zoals in het verleden ook wel is gebeurd. Het andere alternatief is uitstel, maar daarvan wil het Witte Huis voorlopig niets weten.