Dossier Clinton

Ford en Carter willen
Clinton „berispen”

Van onze correspondent
NEW YORK – De Republikeinse oud-president Gerald Ford en de Democratische oud-president Jimmy Carter stellen in een gemeenschappelijk voorstel in The New York Times voor om president Clinton vanwege de Lewinsky-affaire in het openbaar te berispen. De president zou daarbij moeten toegeven dat hij onder ede heeft gelogen over de affaire.

Die bekentenis mag later niet tegen hem gebruikt worden in een proces wegens meineed. De twee oud-presidenten willen onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr vragen om te beloven Clinton na diens amtstermijn niet meer te vervolgen. Op deze manier kan volgens Ford en Carter een impeachment-proces in de Senaat over afzetting van de president worden vermeden. Beide politieke leiders vrezen grote schade voor de Amerikaanse samenleving van zo'n proces, terwijl zij het na een jaar van onthullingen en opwinding over de Lewinsky-affaire de hoogste tijd vinden voor „rechtvaardigheid en verzoening”. Het Witte Huis reageerde positief op de oproep, maar ging niet in op de voorwaarde dat de president meineed moet erkennen.

Een ander voorstel voor berisping komt van de gezaghebbende Democratische senator Robert Byrd, die geldt als een expert op het gebied van rechten, gebruiken en tradities van de Senaat. Volgens Byrd is een berisping van de Democratische president mogelijk als alternatief voor een impeachment-proces of aan het begin daarvan. Een voorstel daartoe moet door beide partijen (Democraten en Republikeinen) gesteund worden, anders krijgt het volgens Byrd onvoldoende draagvlak onder de bevolking. Een beslissing over berisping mag alleen door de senatoren worden genomen. Byrd waarschuwt „het Witte Huis of welke andere belanghebbende partij dan ook” zich er niet mee te bemoeien. Anders krijgt zo'n oplossing volgens hem te veel het karakter van een politiek onderonsje. Ook vice-president Gore deed een beroep op alle partijen om de impeachment-problematiek „snel en eerlijk” te regelen.