Dossier Clinton

Huis van Afgevaardigden zeer verdeeld

Debat over afzetting
Clinton begonnen

Van onze correspondent
NEW YORK – Het Huis van Afgevaardigden begon gisteren voor de tweede keer in de Amerikaanse geschiedenis een debat over impeachment (het in staat van beschuldiging stellen) van een president. De eerste maal gebeurde dat in 1868, met president Andrew Johnson. Richard Nixon liet het in 1974 niet zover komen en stapte zelf op.

De afgevaardigden zijn uit het hele land van reces teruggekeerd om zich te buigen over de vraag of de vier impeachment-voorstellen van de juridische commissie van het Huis ernstig genoeg zijn om door te verwijzen naar de Senaat voor een formeel proces tegen president Clinton. Die wordt beschuldigd van het plegen van meineed, van het ondermijnen van een gerechtelijk onderzoek en van het misbruiken van zijn presidentiële bevoegdheden in de affaire-Lewinsky. Bij het begin van het debat stelden de Democraten voor de zitting te verdagen in verband met operatie Woestijnvos tegen Irak.

Zij vinden het ongehoord dat er in het Huis wordt gedebatteerd over de mogelijke afzetting van de president, die ook opperbevelhebber is van de strijdkrachten, op het moment dat Amerikaanse troepen in gevechtshandelingen verwikkeld zijn. Dat zou het moreel van die troepen kunnen schaden en Iraks dictator Saddam Hoessein een „verkeerd signaal” kunnen geven. Voorzitter Henry Hyde van de juridische commissie wees dit argument van de hand. De Democratische president heeft volgens hem „het contract met de bevolking verbroken en het vertrouwen van de Amerikaanse burgers misbruikt”. De Republikeinse meerderheid stemde het Democratische voorstel vervolgens weg.

Gepaste sanctie
Terwijl het Huis daarop aan het impeachment-debat begon pleitte Clintons echtgenote Hillary voor „verzoening in deze kerstperiode”. Vice-president Al Gore zei te blijven vechten voor een openbare berisping van de president als gepaste sanctie voor zijn misdragingen, die volgens de meeste Democraten niet zwaar genoeg zijn voor impeachment. Niettemin gingen de meeste politieke waarnemers er gisteravond van uit dat ten minste de beschuldiging van meineed overeind blijft en wordt doorverwezen naar de Senaat. Gebeurt dat, dan begint volgend jaar het tweede impeachment-proces tegen een president in de Amerikaanse geschiedenis. Niemand verwacht in de Senaat een tweederde meerderheid voor afzetting van Clinton, maar een impeachment-proces zal zijn presidentschap wel ernstig ondermijnen.