Dossier Clinton

„Bespaar land lange procedure”

Dole wil scherpe
veroordeling Clinton

Van onze correspondent
NEW YORK – De Amerikaanse oud-senator en vooraanstaande Republikein Robert Dole heeft voorgesteld, in plaats van een impeachment-procedure te beginnen, de Senaat een „scherpe veroordeling” te laten formuleren van het gedrag van president Clinton, die die veroordeling ook zou moeten ondertekenen.

Gematigde Republikeinen en sommige Democraten zijn voor dit voorstel, dat de Verenigde Staten volgend jaar een maandenlange impeachment-procedure zou besparen. Enkele Democraten hebben elementen aan het voorstel van Dole toegevoegd. Zo zou Clinton moeten toegeven dat hij over zijn relatie met Monica Lewinsky heeft gelogen en zou hij akkoord moeten gaan met een boete van ten minste een miljoen dollar.

Intussen heeft een aantal gematigde Republikeinen gemeld dat zij voor impeachment van de president zijn als er zich geen verrassende ontwikkelingen meer voordoen. Een van die verrassende ontwikkelingen is een nieuwe openbare verklaring van Clinton waarop door sommige van zijn Witte-Huismedewerkers wordt aangedrongen. Als Clinton geen „radicale stappen” neemt, dan vrezen zij dat een beslissing tot het instellen van een impeachment-procedure van het voltallige Huis van Afgevaardigden morgen niet meer is te voorkomen.

Dat betekent nog niet dat de president ook naar huis zal worden gestuurd als gevolg van dat impeachment, want daarvoor is een tweederde meerderheid nodig. En die is in de Senaat niet aanwezig. Maar een impeachment-procedure onder leiding van opperrechter Rehnquist zal de bestuurlijke efficiëntie van het Witte Huis ernstig belemmeren omdat de president zich volledig zal concentreren op zijn politieke verdediging.

Achterban
Daarnaast wordt het land maandenlang vergast op vechtpartijen tussen de Republikeinen die de Democratische president onderuit willen halen en de Democraten die hem zullen beschermen. Vandaar het voorstel van Dole als tussenoplossing. Sommige Republikeinen beschouwen een veroordeling echter als „ongrondwettelijk” en zijn er daarom tegen.

Een aantal Republikeinen laat het stemgedrag afhangen van het advies van de lokale achterban. Afgevaardigde LoBiondo zegt na overleg met „honderden kiezers” en na grote aarzeling besloten te hebben voor impeachment te stemmen. Hij behoorde tot de twijfelaars op wie Clinton rekende, maar van wie er steeds minder overblijven.