Dossier Clinton

Advocaat Clinton speelt op de persoon

Starr over rapport
aan de tand gevoeld

Van onze correspondent
NEW YORK – Onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr is gisteren in het Huis van Afgevaardigden uitvoerig en soms agressief aan de tand gevoeld naar aanleiding van zijn rapport over de Lewinsky-affaire en zijn getuigenis waarin hij president Clinton ervan beschuldigde zijn presidentiële bevoegdheden misbruikt te hebben en onder ede te hebben gelogen.

Als een van de eersten kwam Clintons persoonlijke advocaat David Kendall aan de beurt. Opvallend was dat hij nauwelijks inging op de inhoud van Starrs rapport noch op zijn uitvoerige verklaring. Kendall beschuldigde Starr er daarentegen van tijdens het onderzoek informatie naar de pers gelekt te hebben om de positie van de president te ondermijnen. Daarnaast bombardeerde Kendall Starr bijna als een beschuldigde met vragen over het verloop van het onderzoek, de kosten daarvan, het inhuren van FBI-agenten en wat dies meer zij.

Starr bleef opvallend kalm en bleef erop hameren dat er zijns inziens door de president wetsovertredingen begaan waren die hij in opdracht van de minister van justitie als onafhankelijk onderzoeker had onderzocht. Maar hij benadrukte tevens „dat het het Huis van Afgevaardigden en de Senaat uiteraard vrijstaat het niet eens te zijn met mijn bevindingen en mijn conclusies naast zich neer te leggen”. Na Kendall nam ook een aantal Democratische partijgenoten van president Clinton Starr onder vuur, maar die bleef bijzonder beheerst. Volgens eerste opiniepeilingen overtuigde Starr misschien niet iedereen in het Huis van Afgevaardigden, maar wel een meerderheid van de Amerikaanse kijkers die zowel zijn getuigenis als het daaropvolgende debat in de juridische commissie van het Huis positief beoordeelden. Volgens een NBC/Walstreet Journal-peiling vond 56 procent van de kijkers Starr overtuigend en volgens een CNN-peiling bedroeg de waardering zelfs 67 procent.

Argumenten
Maar tegelijk werd tijdens de eerste dag van het impeachment-onderzoek van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden duidelijk dat het verdere debat over de vraag of president Clinton in de Senaat terecht moet staan (impeachment) voor vermeende overtredingen of vergrijpen, volstrekt langs partijlijnen zal verlopen. Daarbij proberen de Democraten de geloofwaardigheid van Starr te ondergraven. Een van de Democraten beschuldigde Starr en zijn onderzoekers ervan zich te hebben gedragen „als een brigade van de Amerikaanse sekspolitie”.

Starr repte bijna met geen woord over de affaire tussen president Clinton en Monica Lewinsky, maar benadrukte dat de president had gelogen –onder ede– en dat hij daarna het onderzoek naar deze overtreding(en) op onwettige manier had proberen te dwarsbomen. Van Republikeinse zijde werd deze lijn van Starrs argumenten wel ondersteund, maar geen van de Republikeinse afgevaardigden speculeerde meer over het al of niet aftreden van de president.