Dossier Clinton

Waardering voor president stijgt

Vrijgeven van video
schaadt Clinton niet

Van onze correspondent
NEW YORK – Het vrijgeven van de video-opname van president Clintons getuigenis in de Lewinsky-affaire heeft blijkbaar niet gewerkt zoals de Republikeinen zich dat hadden voorgesteld. Tot verbazing van vriend en vijand stijgt de waardering voor de manier waarop de Democratische president zijn werk doet.

Volgens een opiniepeiling van CBS en The New York Times vindt 67 procent dat Clinton goed werk verricht, tegenover 61 procent voorafgaand aan de vrijgave van de video. Moet het Huis van Afgevaardigden beginnen aan een impeachment-procedure die kan leiden tot Clintons afzetting? Van de ondervraagden vindt 31 procent van niet. Voordat de video mocht worden vertoond was dat nog 36 procent. Moet de president dan toch niet ten minste worden „berispt”? Die optie krijgt de steun van 46 procent, maar voor de video was dat 55 procent.

De video plus de vrijgave van de getuigenissen plus ondervragingsprotocollen van Monica Lewinsky hebben de president dus bepaald niet geschaad, integendeel. Dat was gisteren ook te merken aan zijn gedrag. Bij de bekendmaking van de dalende armoedecijfers in de Verenigde Staten sloop Clinton niet weg zoals de laatste weken gebruikelijk was. De militaire band die gewoonlijk aanwezig is in de tuin van het Witte Huis speelde ook niet om ongewenste vragen van journalisten te overstemmen zoals dat de laatste weken het geval was. Clinton was terug, inclusief zijn opgeheven vingertje.

„Laat het Congres zich concentreren op de dingen waarvoor wij gekozen zijn, namelijk het behartigen van de belangen van Amerika”, aldus Clinton die, geruggensteund met de resultaten van deze peiling, met echtgenote Hillary naar Californië vertrok om daar een aantal Democratische partijgenoten te steunen in hun verkiezingsstrijd.

Vrouwen
Wat denken de vrouwen intussen van deze president met zijn vele „affaires”? Tijdens een bijeenkomst in Washington van vertegenwoordigers van een aantal vrouwenorganisaties werd algemeen gepleit voor het stopzetten van alle procedures om de president te vervolgen of uit het Witte Huis te verbannen.

Volgens feministisch voorvechtster Betty Friedman „zijn het vooral die parlementsleden die in de afgelopen jaren vrouwonvriendelijke wetgeving hebben gesteund die nu de president weg willen hebben”. Friedman vindt dat „een beangstigend perspectief”.