Dossier Clinton

Poging om heropening te voorkomen

Clinton wil regeling
treffen in zaak-Jones

Van onze correspondent
NEW YORK – De advocaten van president Clinton zijn in alle stilte overleg begonnen met de advocaten van Paula Jones om een regeling te treffen in verband met de aanklacht van Jones tegen de president. Het was door het onderzoek in deze zaak dat in januari Clintons affaire met Monica Lewinsky aan het licht kwam.

Paula Jones heeft een klacht ingediend omdat Clinton haar onzedelijke voorstellen gedaan zou hebben in de periode dat hij nog gouverneur was van de staat Arkansas. Clinton heeft de beschuldiging altijd met klem tegengesproken. In het onderzoek in deze affaire verklaarde hij in januari onder ede dat hij nooit een relatie met Monica Lewinsky gehad had. Het is dit getuigenis waarmee hij nu door onafhankelijk onderzoeker Starr wordt geconfronteerd. Starr meent dat de president heeft gelogen en dus meineed heeft gepleegd.

In april werd de aanklacht van Paula Jones niet-ontvankelijk verklaard en de zaak werd geseponeerd. Nu uit het Starr-onderzoek blijkt dat de president heeft gelogen over zijn relatie met Lewinsky (Jones wilde aantonen dat er een patroon zit in Clintons gedrag tegenover vrouwen), willen de advocaten van Jones de zaak heropenen. Daarin schuilt een gevaar voor de president, want hij kan vanwege zijn meineed beschuldigd worden van „belemmering van de rechtsgang” in het Jones-onderzoek. Dat kan een nieuw argument zijn om zijn afzetting te overwegen. Daarom proberen zijn advocaten het nu met de raadslieden van Paula Jones op een akkoordje te gooien.

Stemming
Intussen heeft voorzitter Henry Hyde van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden gezegd dat zijn commissie op 5 of 6 oktober stemt over de vraag of men Clinton moet vervolgen op grond van de aanwijzingen in het rapport van Kenn Starr. Hij wil dan nog dezelfde week een stemming daarover van het voltallige Huis van Afgevaardigden. Het Huis wordt namelijk aan het eind van die week ontbonden in verband met de komende verkiezingen. Op de vraag of een berisping voldoende is voor de president, antwoordde Hyde dat de wet daarover niets zegt. Die voorziet alleen in “impeachment” oftewel het in beschuldiging stellen van overheidsfunctionarissen. „Daaraan moeten wij ons houden”, aldus Hyde.