Dossier Clinton

President na vrijgave videogetuigenis nog populair

Clinton ontwijkend
en beschuldigend

Van onze correspondent
NEW YORK – Het merendeel van de Amerikanen heeft gisteren de videogetuigenis gezien van president Bill Clinton over zijn relatie met Monica Lewinsky zoals die op 17 augustus werd opgenomen. Soms hard, soms charmant bleef Clinton bij een voorgelezen verklaring waarin hij wel toegeeft „ongepaste intieme contacten” te hebben onderhouden met Lewinsky. Maar hij blijft ontkennen dat die contacten omschreven kunnen worden als een „seksuele relatie”.

Ook bij herhaald en hard doorvragen door onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr en zijn medewerkers blijft Clinton bij dit standpunt. Over een aantal andere zaken is hij minder stellig. Hij blijkt veel details van de affaire te zijn vergeten. Volgens Starr om zijn manoeuvres te verbergen, maar sommige waarnemers wijzen erop dat het heel wel mogelijk is dat iemand zich niet meer alle details kan herinneren wanneer er wordt doorgevraagd over gebeurtenissen die soms meer dan twee jaar geleden plaatshadden.

Clinton blijft volhouden dat hij het slachtoffer is van een samenzwering van zijn politieke tegenstanders. Op een aantal punten blijft hij heel juridisch. Dat gaf volgens een CNN/Gallup-peiling 62 procent van de kijkers de indruk dat hij nog steeds iets te verbergen had. En 81 procent meende dat hij regelmatig loog tegenover zijn ondervragers.

Hoewel 40 procent volgens deze opiniepeiling vindt dat een impeachment-procedure (tot afzetting) is gerechtvaardigd, spreekt tegelijkertijd 66 procent zich positief uit over het functioneren van Clinton als president. Daarbij heeft hij vooral veel steun in de zwarte gemeenschap, waar men dankbaar is voor de reeks economisch voorspoedige jaren, die voor een hoge werkgelegenheid hebben gezorgd.

Joods feest
Lang niet alle bevolkingsgroepen waren even blij met het vrijgeven van de video plus nog eens 3183 pagina's materiaal. Verschillende prominente vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap hadden bijvoorbeeld gevraagd die vrijgave uit te stellen vanwege de Joodse oud-en-nieuwjaarsviering (Rosh Hashana), die gisteren begon. Enkele Joodse leiders waren echter tevreden, omdat een groot deel van de (orthodoxe) Joodse gemeenschap de talrijke televisierapportages daardoor niet zou (kunnen) volgen.

Het Witte Huis beleefde gisteren een „vreselijke dag”, volgens woordvoerder Mike McCurry. Hij veroordeelde de „politieke partijdigheid” waarmee over de vrijgave van het materiaal was besloten, met de Republikeinen voor vrijgave en de Democraten tegen. McCurry herhaalde het Witte-Huisargument dat Clintons gedragingen misschien laakbaar zijn geweest, maar dat dat geen reden is om hem naar huis te sturen. Hij wilde niet reageren op een oproep van de Democratische senator John Kerry, die de president heeft aangeraden contact op te nemen met de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden „om de hele zaak zo snel mogelijk achter ons te hebben”. Overigens heeft McCurry bevestigd dat het Witte Huis onderzoekt of Witte-Huismedewerker Sidney Blumenthal betrokken is bij het verspreiden van onfrisse verhalen over tegenstanders van de president.

Geknoei Linda Tripp
De onsmakelijke geschiedenis van de president en zijn stagiaire krijgt nog meer juridische staartjes. Gisteren werd namelijk bekend dat onafhankelijk onderzoeker Starr laat onderzoeken of er is geknoeid met de banden waarop Linda Tripp haar gesprekken met Monica Lewinsky heeft opgenomen. Tripps opnamen vormden begin van dit jaar het materiaal waarop Starrs onderzoek naar president Clintons affaire met Lewinsky werd gebaseerd. Als er met die banden is geknoeid, heeft Tripp tegenover Starr en de “grand jury” meineed gepleegd en wordt zij zelf doelwit van een crimineel onderzoek door Starr. Tripp wordt verschillende malen genoemd in de talrijke documenten die over Monica Lewinsky's getuigenis werden vrijgegeven. Daarbij gaat het om brieven, e-mailcorrespondentie, foto's en geschenken en gedetailleerde beschrijvingen van de jonge Witte-Huisstagiaire van haar ontmoetingen met de president.

Het beeld van Lewinsky dat daarbij naar voren komt is eerder dat van een oudere puber dan van een volwassen jonge vrouw. Dat komt overeen met het getuigenis van haar moeder, die zegt dat haar dochter „jonger is dan haar kalenderjaren”. Tijdens de bloeiperiode van de relatie omschrijft Lewinsky de president als „mijn knapperd”. Maar na verloop van tijd wordt hij gedegradeerd tot „engerd” of zelfs „gluiperd”. Desondanks probeert zij na haar overplaatsing van het Witte Huis naar het Pentagon (ministerie van defensie) terug te keren naar het Witte Huis. Het is uit de stukken niet op te maken of Clinton hierin nog een rol heeft gespeeld. Wel staat vast dat de president zijn relatie met Lewinsky op 24 mei 1997 definitief beëindigde. Waar de politieke geschiedenis rond deze affaire eindigt, staat intussen nog bij lange na niet vast.