Dossier Clinton

Algemene Vergadering VN applaudisseert

Clinton vindt steun
bij wereldleiders

NEW YORK – Terwijl de beelden van Bill Clintons getuigeverklaring in de Monica Lewinsky-zaak over de hele wereld op televisie te zien waren, vond de Amerikaanse president steun bij zijn collega's op het politieke forum.

De wereldleiders, die in 1993 nog afwachtend hadden gereageerd op de man die hun favoriet George Bush bij de presidentsverkiezingen had verslagen, boden hem nu onverwachte en broodnodige steun.

Terwijl de Lewinsky-videobeelden overal te zien waren, liep Clinton stil naar een stoel op het podium voor de Algemene Vergadering van de VN. De in de zaal aanwezige staatshoofden en ministers van buitenlandse zaken begonnen te applaudisseren. Zij hielden echter niet op zoals gebruikelijk, maar kwamen uit hun stoelen omhoog. Steeds luider werd het applaus, totdat het uitmondde in een staande ovatie. De boodschap was duidelijk. Zijn collega's wisten wat er in Washington gaande was en vonden dat hij hun steun wel kon gebruiken.

Eerder waren uit verscheidene hoofdsteden de eerste steunbetuigingen binnengedruppeld. De Duitse bondkanselier Kohl herhaalde gisteren nog eens dat de hele inbreuk op Clintons privé-leven hem „deed kotsen”.

Heksenjacht
Ook Franse politici gaven aan dat ze genoeg hadden van de hele affaire. Minister van buitenlandse zaken Védrine sprak van McCarthyisme, daarmee verwijzend naar de heksenjacht op vermeende communisten in de Verenigde Staten in de jaren vijftig. De Franse premier Jospin riep op tot meer respect voor president Clinton.

De Britse premier Tony Blair benadrukte nog voor zijn vertrek naar de Algemene Vergadering in New York dat hij Clinton steunt. „Dat is niet alleen een zaak van persoonlijke vriendschap, maar ook van ons nationaal belang”.

Functionarissen op het Witte Huis benadrukten dat de ontvangst die Clinton in New York had ontvangen, werd gewaardeerd. Die was een afspiegeling van „de genegenheid voor en het vertrouwen in de leider van de Verenigde Staten”, aldus woordvoerder McCurry. Clintons adviseur voor veiligheidszaken Berger zei dat de president „zeer geraakt” was door de steunbetuiging.