Dossier Clinton

Democraten eisen heldere bekentenis

Haarkloverij Clinton
maakt Congres boos

Van onze buitenlandredactie
WASHINGTON – De gekunstelde definities die Clinton in de zaak-Lewinsky aanvoert om aan te tonen dat hij geen meineed heeft gepleegd, irriteren congresleden. Niets wijst er daarom op dat ze afzien van de voorbereidingen om Clinton door middel van een zogeheten “impeachment”-procedure af te zetten.

Clinton houdt vol dat hij in januari technisch gezien geen meineed pleegde toen hij in de zaak-Jones onder ede verklaarde geen seksuele relatie met Monica Lewinsky te hebben gehad. Wat hij met de toenmalige stagiaire uithaalde zou nét niet onder die noemer vallen. Zijn advocaten voeren met de definities aan dat de president niet loog over zijn verhouding.

Maar Democratische kopstukken zoals senator Dick Gepphardt en afgevaardigde Thomas Daschle hebben erop aangedrongen dat Clinton schoon schip maakt en „het juridische steekspel” beëindigt. Hij moet gewoon toegeven te hebben gelogen. Dat kan evenwel nare gevolgen hebben.

Juridisch kan de president moeilijk opstaan en zeggen: „Ik heb de wet overtreden”, zonder dat er strafrechtelijke consequenties dreigen. Politiek kan hij evenmin zwijgen en blijven ontkennen dat hij heeft gelogen zonder dat er problemen in het Congres komen. „Hij zit klem”, aldus een adviseur van Democratische congresleden over Clinton.

Clintons raadslieden houden vooralsnog voet bij stuk. „De advocaten van de president hebben gezegd dat de beschuldigingen van Starr over meineed voor de rechtbank niet overeind zullen blijven”, aldus woordvoerder Jim Kennedy.

„Desalniettemin heeft de president laten weten dat hij niet wil dat het werk van de advocaten zijn bekentenis doorkruist dat hij een ongepaste relatie had en dat hij mensen misleidde om het privé te houden. Juridische slimmigheden mogen niet verhullen dat het verkeerd was. Hij heeft zich ervoor verontschuldigd en om vergeving gevraagd”.

Adviseurs
Clinton heeft gisteren nieuwe, ervaren adviseurs in dienst genomen nu er mogelijk een afzettingsprocedure tegen hem zal worden gestart. Greg Craig, een hoge functionaris van het ministerie van buitenlandse zaken die eerder voor de Democratische senator Edward Kennedy werkte, zal naar verwachting toetreden tot het team van vice-stafchef John Podesta, zo hebben zegslieden bekendgemaakt.

Om de boodschap van de president duidelijk aan de politici over te brengen worden twee ex-lobbyisten van het Witte Huis bij het Congres teruggehaald, Steve Ricchetti en Susan Brophy.

Eerder poogde de regering een belangrijke ex-senator zoals George Mitchell, die heeft bemiddeld bij de vredesbesprekingen in Noord-Ierland, ertoe te bewegen Clinton te adviseren. Mitchell weigerde echter.