Dossier Clinton

Aanklager presenteert 36 dozen bewijsmateriaal

„Rapport Starr grond
voor vertrek Clinton”

Van onze correspondent
NEW YORK – Tot veler verrassing presenteerde onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr het Congres in Washington gisteren niet minder dan 36 dozen met bewijsmateriaal plus een uitvoerig rapport dat volgens zijn woordvoerder Charles Bakaly „overtuigende informatie” bevat over „ongeoorloofde handelingen” die tot afzetting (impeachment) van de president van de Verenigde Staten zou kunnen leiden.

Terwijl Washington zich afvroeg of president Clinton opnieuw het Opperste Gerechtshof zou inschakelen, ditmaal om toch van tevoren inzicht te krijgen in Starrs rapport, tekende ceremoniemeester William Livingood van het Huis van Afgevaardigden voor ontvangst van de 36 dozen die het rapport, kopieën daarvan en aanvullende documentatie bevatten. Daarna werd het materiaal achter slot en grendel, bewaakt en wel, opgeslagen in het Ford Huis vlak bij het Capitool. Lang zullen de geheimen van Starrs rapport daar niet geborgen blijven, want de politieke leiders van het Huis begonnen onmiddellijk beraadslagingen over de manier waarop het rapport plus de begeleidende documenten zullen worden behandeld.

Nachtmerrie
Voorzitter Newt Gingrich van het Huis wil zo snel mogelijk het basisrapport van 445 bladzijden openbaar maken. Er wordt over gedacht het via Internet te verspreiden – een nachtmerrie voor president Clinton en zijn team die eerder deze week hadden geprobeerd vooraf inzage in het rapport te krijgen. Zo wilden zij tegelijk met Starrs rapport de verdediging van de president kunnen presenteren. Clintons advocaat David Kendall noemde zelfs een termijn van ten minste een week om het rapport te bestuderen. Maar zo veel tijd was er niet meer. Starr weigerde en daarna was het rapport er ineens veel eerder dan iedereen verwachtte. Wil Clinton nu nog inzage voordat het openbaar wordt gemaakt, dan moet hij aankloppen bij het Huis van Afgevaardigden waar zijn politieke tegenstanders, de Republikeinen, het voor het zeggen hebben. Dat kan hij dus vergeten.

Volgens ingewijden bevat het rapport enkele „grote verrassingen”. Daarnaast heeft Starr aanwijzingen verzameld die zouden aantonen dat Clinton meineed heeft gepleegd (in januari in het Jones-onderzoek toen hij zijn relatie met Lewinsky ontkende), dat hij de rechtsgang heeft willen belemmeren, dat hij getuigen heeft bewerkt en dat hij zijn presidentiële bevoegdheden heeft misbruikt om Starr en de “grand jury” op het verkeerde been te zetten. Volgens sommige bronnen beschuldigt het rapport de president er ook van gelogen te hebben tegenover de “grand jury” toen hij op 17 augustus werd ondervraagd.

Het is nog niet duidelijk hoeveel van al het materiaal betrekking heeft op de affaire-Lewinsky en hoeveel er betrekking heeft op de andere affaires die Starr al ruim vier jaar onderzoekt. Overigens hebben medewerkers van Starr gezegd dat de “grand jury” haar werkzaamheden na de presentatie van het rapport voortzet. Dat maakt het voor Clinton en zijn team moeilijker om hun verdedigingsstrategie te bepalen.

Geen grond
Clintons advocaat David Kendall waarschuwde alle Amerikanen in hun achterhoofd te houden „dat de documenten die vandaag zijn afgeleverd aan het Huis slechts de beschuldigingen bevatten van de onafhankelijk onderzoeker. Maar wij weten zeker dat er geen grond voor impeachment is”. Daarover zal binnenkort het Congres beslissen. Allereerst beslist het Huis hoe men met het rapport omgaat en of het openbaar wordt gemaakt. Vervolgens zal de juridische commissie beoordelen of er voldoende redenen zijn om Clintons impeachment te overwegen. Is dat het geval, dat wordt de zaak overgeheveld naar de Senaat die de president als het ware politiek zal berechten.

Intussen is de president begonnen aan een offensief om de rangen van zijn Democratische medestanders te sluiten. Gistermorgen besprak hij de situatie met een aantal partijprominenten in het Witte Huis. 's Middags was hij in Florida, waar hij opnieuw erkende fouten te hebben gemaakt. „Ik heb jullie teleurgesteld. Ik heb mijn gezin teleurgesteld. Ik heb het land teleurgesteld. Maar ik ben vastbesloten dat niet meer te laten gebeuren”. Of Clinton die kans nog krijgt zal de komende weken en maanden blijken.