Dossier Clinton18 augustus 1998

Kranten VS kraken 'bekentenis' Clinton

„Verklaring kwam met
koorddansen overeen”

WASHINGTON – De bekentenis van Clinton is even schokkend en lachwekkend als het hele voorafgaande onderzoek, is de teneur in de commentaren in de Amerikaanse kranten van vanochtend.

Wat de toekomst ook in petto heeft voor Clinton, Amerikaanse en Europese kranten zijn het erover eens dat hij veel van zijn prestige heeft verloren.

De Washington Post vergelijkt de verklaring van Clinton met een nummertje koorddansen. Hij heeft de gok genomen precies genoeg te zeggen, in de hoop dat onafhankelijk aanklager Kenneth Starr onvoldoende bewijs tegen hem verzamelt. Het belangrijkste gedeelte van Clintons verklaring was zijn uitleg over zijn ontkenning van vorig jaar over de seksuele relatie met Lewinsky, aldus de krant. Volgens Clinton was deze ontkenning wettelijk gerechtvaardigd, wat hem zou vrijpleiten van meineed. De definitie van „seksuele relatie” die de president hanteert is strikt juridisch. Zelfs als zijn argument wordt geaccepteerd zijn er nog eerdere verklaringen die hij niet heeft uitgelegd, zoals zijn opmerking dat hij zich niet kon herinneren alleen te zijn geweest met Monica Lewinsky.

Volgens de New York Times is het gedrag van de president onbegrijpelijk, maar wel zeer voorspelbaar. Clinton heeft immers altijd gedacht dat hij iedereen te slim af is, schrijft de krant. Maar al is hij een sterk en intelligent politicus, hij ondermijnt zijn gezag al jaren met zijn dwalingen van het rechte pad af. Een publieke afstraffing is dan ook logisch, omdat hij zijn fouten blijft herhalen, aldus de krant.

De Washington Times neemt een satirisch kijkje in de toekomst van de driehoek Clinton, Hillary, Monica. De krant voorspelt dat Clinton na zijn tweede ambtstermijn door een slepende scheidingsprocedure zal gaan. Hij bemoeit zich niet meer met de politiek en wordt een succesvol acteur in Hollywood, voor hij op 4 juli 2046 overlijdt.

Monica Lewinsky gaat dankzij Clinton een glorieuze carrière tegemoet en wordt senator voor Californië. Uiteindelijk zal ze van 2041 tot 2049 dienen als president van de Verenigde Staten.

De Franse krant Figaro kan niet beslissen of het beter is te lachen of te huilen om de hele zaak. „Clinton zal niet gemakkelijk nog serieus genomen worden. De bespottelijkheid is dodelijk en zal een schaduw over zijn gezag blijven werpen”, aldus de Figaro.

Bluf verloren
Clinton heeft zijn bluf verloren, maar het is in het belang van de wereld dat hij niet heel Amerika verliest, zo meent de Italiaanse krant La Repubblica. Het tijdperk Gore is volgens de krant aangebroken. „Billy is een chronische leugenaar, en het is aan Al Gore om het aanzien van het bezoedelde Witte Huis te herstellen”.

De Britse krant Independent noemt de teleurstelling en het gevoel van verraad onder de vrienden van Clinton in het Witte Huis. „De muur van stilte om de president lijkt te vallen na maanden van discreet zwijgen”.

Zelf al vergeeft het Amerikaanse volk de president zijn avontuur met Monica Lewinsky, dan nog heeft Clinton een groot probleem, zo meent de Washington Times. Hij zal zijn relaties met zijn medewerkers, vrienden en regeringsleden die hem maandenlang steunden in zijn ontkenning, moeten herstellen. Bovendien moet Clinton het rapport van Starr aan het Congres nog afwachten.