Dossier Clinton29 juli 1998

Akkoord met Starr ernstige slag voor Clinton

Lewinsky niet vervolgd
als ze getuigenis aflegt

Van onze correspondent
NEW YORK – Als Monica Lewinsky „eerlijk en volledig” antwoordt op alle vragen van onafhankelijk onderzoeker Kenn Starr en diens grand jury over haar relatie met president Clinton, kan zijzelf in deze zaak niet meer worden vervolgd.

Daarover hebben haar advocaten met Starr een akkoord bereikt. Dat is een ernstige slag voor de president, want Lewinsky is volgens ingewijden bereid onder ede te verklaren dat zij anderhalf jaar lang een seksuele relatie met Clinton heeft gehad toen zij als stagiaire in het Witte Huis werkte.

Lewinsky's getuigenis en haar verdere aanwijzingen zijn blijkbaar cruciaal voor Kenn Starr, want die weigerde haar tot nu toe immuniteit van verdere rechtsvervolging in ruil voor haar getuigenis. Voor Lewinsky was dat belangrijk. Zij heeft namelijk in januari onder ede verklaard dat zij geen relatie heeft gehad met de president. Clinton en Lewinsky hebben dat allebei onder ede ontkend tijdens getuigenverklaringen in de Paula Jones-affaire, een zaak die intussen is geseponeerd. Ook daarna heeft Clinton in het openbaar verklaard geen relatie met Monica Lewinsky gehad te hebben. Kenn Starr heeft als onafhankelijk onderzoeker opdracht deze affaire uit te spitten. Als de president in januari heeft gelogen, dan heeft hij een gerechtelijk onderzoek gedwarsboomd en dat is strafbaar.

Heeft hij Lewinsky ook gevraagd om onder ede te liegen over hun verhouding? Zij heeft dat altijd ontkend, maar geeft intussen wel toe dat beiden scenario's van vragen plus mogelijke antwoorden hebben doorgenomen voor als de zaak aan het licht zou komen. Verder zou Clinton aan Monica gevraagd hebben zijn geschenken aan haar terug te geven aan zijn secretaresse Betty Currie. Zo zouden deze bewijzen van hun verhouding niet door Starrs team in beslag genomen kunnen worden. Lewinsky is ongetwijfeld Starrs kroongetuige en belangrijkste informatiebron, maar hij heeft in de afgelopen zes maanden ook zeventig andere getuigen aan de tand gevoeld. Juristen verwachten een spoedige ontknoping en denken dat Starr voldoende materiaal heeft om de president klem te zetten.

Blunder
Overigens moet ook de president nog getuigen, maar dat wil hij eigenlijk niet. Hij heeft echter een tactische blunder begaan door eind vorige week bij monde van Witte-Huiswoordvoerder Mike McCurry te verkondigen dat hij met Starr wil meewerken aan diens onderzoek. Het Witte Huis wilde zo de 'mediabombarie' over Starrs dagvaarding van Clinton voor zijn. Door die verklaring van McCurry wordt het moeilijk voor Clinton om de dagvaarding als „ongrondwettelijk” af te wijzen, en zo zijn weigering om te getuigen te rechtvaardigen.

Juridisch gaat het hier allemaal misschien niet om de zwaarste vergrijpen, maar als Starr het Congres ervan kan overtuigen dat de president onder ede heeft gelogen en dat hij de juridische rechtsgang heeft gedwarsboomd, dan krijgt Clinton het politiek heel moeilijk. „Er pakken zich donkere wolken boven ons samen”, aldus een Witte-Huismedewerker tegenover The Washington Post, die wist te melden dat Monica bereid is bandjes van haar antwoordapparaat met telefonische boodschappen van vriend Bill te overhandigen…

Behalve Monica is ook haar moeder Marcia Lewis immuniteit beloofd. Bij een volgend optreden voor Starr en zijn onderzoekers herinnert zij zich nu misschien meer van de gesprekken die zij indertijd met Monica voerde over de situatie in het Witte Huis. „Clinton heeft de strijd nog niet verloren, maar hij staat wel voor moeilijke problemen”, aldus Jane Sherbourne, die enkele jaren voor de president heeft gewerkt als juriste in het Witte Huis.