Buitenland 6 mei 1999

Duch mogelijk bereid te getuigen

Ex-gevangenisdirecteur
Rode Khmer duikt onder

BATTAMBANG – Kaing Khek Iev, beter bekend als Duch, de voormalige directeur van de Rode-Khmergevangenis Tuol Sleng, is ondergedoken omdat hij vreest voor zijn leven. Dat heeft het tijdschrift Far Eastern Economic Review gisteren bekendgemaakt.

Vorige week onthulde het tijdschrift dat Duch in West-Cambodja woonde, dat hij zich had bekeerd tot het christendom en bereid was terecht te staan en belastende verklaringen af te leggen over andere Rode-Khmerleden.

Mensenrechtenorganisaties en Rode-Khmerdeskundigen vrezen dat voormalige Rode-Khmerleiders en ex-leden van de organisatie die nu in de regering zitten, Duch zouden kunnen vermoorden. „Hij is de verbindende schakel tussen de leiding van de Rode Khmer en de moordmachine”, aldus Nate Thayer, de correspondent van de Review die Duch de afgelopen weken intensief heeft geïnterviewd. „Ik weet zeker dat veel mensen bang zijn dat hij namen zal noemen.”

De familie van Duch heeft gezegd dat hij afgelopen zaterdag is verdwenen.

In de Tuol Sleng-gevangenis zijn tijdens het bewind van de Rode Khmer zeker 14.000 mannen, vrouwen en kinderen gemarteld en geëxecuteerd. Onder het regime van de Rode Khmer kwamen zo'n 1,7 miljoen mensen om.

Uitlevering
In een nieuw interview met Duch dat vandaag in de Far Eastern Economic Review is verschenen, beschrijft Duch hoe acht westerlingen in de Tuol Sleng-gevangenis zijn gemarteld en geëxecuteerd. De opdracht daarvoor kwam volgens Duch van Nuon Chea.

Volgens Thayer kunnen westerse rechtbanken naar aanleiding van deze onthulling om uitlevering van Rode-Khmerleiders gaan vragen, aangezien de Cambodjaanse regering hen niet wil laten vervolgen door een internationaal tribunaal van de Verenigde Naties. De geëxecuteerde westerlingen waren afkomstig uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland.

Slechts een van de Rode-Khmerleiders, Ta Mok, zit vast en wacht op zijn proces. Anderen, onder wie Nuon Chea en Khieu Sampan, zijn niet opgepakt door de huidige regering omdat ze vrede wilden sluiten.

Regeringswoordvoerder Khieu Kanharith zei dat Duch het beste zichzelf kan aangeven bij de politie, omdat zijn veiligheid dan wordt gegarandeerd. De politie gaat echter niet naar hem op zoek.