Buitenland 24 maart 1999

Eerdere berichtgeving

Schröder roept op eenheid te bewaren

Frankrijk sluit mislukken
van EU-top niet uit

Van onze buitenlandredactie
BERLIJN – Ondanks een oproep van EU-voorzitter Gerhard Schröder om de eenheid te bewaren, sluit de Franse regering een mislukking van de eurotop in Berlijn niet uit.

Alhoewel Frankrijk een compromis wenst, is de Agenda 2000 er nog niet door, zei regeringswoordvoerder Daniel Vaillant. Tijdens de top van vandaag en morgen moet overeenstemming worden bereikt over de financiën voor de periode 2000-2006, waarin geld vrijgemaakt moet worden voor de opname in de Unie van de nieuwe leden uit Midden- en Oost-Europa. Voorts wordt gepraat over de aanpassing van de regionale hulpfondsen en het landbouwbeleid, waar bijna tweederde van de EU-gelden naartoe gaat.

In talloze Franse steden protesteerden gisteren boeren tegen de voorgenomen aanpassing van het landbouwbeleid. Vandaag werden duizend boeren met vierhonderd trekkers in Berlijn verwacht.

Schröder riep zijn collega's voor het begin van de top indringend op te streven naar een compromis. In de uitnodiging, die gisteren openbaar werd, schrijft de Duitse kanselier: „Na het aftreden van de Europese Commissie is het nog dringender Agenda 2000 af te sluiten, om zo de Unie voor een diepe crisis (...) te behoeden.”

De landen die netto meer bijdragen aan de Unie dan ze ontvangen –Nederland, Duitsland, Zweden en Oostenrijk– dringen aan op een redelijker verdeling van de lasten. Duitsland als grootste nettobetaler geeft per jaar zo'n 20 miljard meer uit aan de EU dan het terugontvangt.

De Belgische premier Dehaene vroeg Nederland zich de komende dagen soepel op te stellen in de discussie in de onderhandelinen over de EU-financiering. „Het helpt niets als we met veto's gaan zwaaien”, zo zei Dehaene gisteren na afloop van overleg met de Europese christen-democraten. „Wij hebben begrip voor de problemen van Nederland, dan moet Nederland zich ook begripvol opstellen ten opzichte van andere landen. Dan ligt een oplossing in deze gevoelige discussie in het verschiet.”

De Franse regering bevestigde gisteren nog eens dat president Jacques Chirac en premier Lionel Jospin het eens zijn dat de voor Frankrijk pijnlijke landbouwhervormingen alleen geaccepteerd kunnen worden in het kader van een omvangrijk pakket maatregelen bij de Agenda 2000, zei Vaillant. Frankrijk wil de klappen in de landbouw opvangen met meer geld uit de regionale hulpfondsen, maar andere landen willen daar nu juist minder aan betalen.

Franz Fischler, de afgetreden EU-landbouwcommissaris, waarschuwde voor een nieuw sleutelen aan het landbouwcompromis. „Als het pakket weer geopend wordt, en er meer voor Frankrijk gedaan wordt, wordt het evenwicht in de Unie verschoven”, zei de Oostenrijkse politicus tegen de zender Deutschlandradio.

Schröder verwacht dat de lastige kwesties pas vrijdagmorgen opgelost zullen worden. Hoewel de Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fisher maandag heeft gezegd dat zijn land er alles aan zal doen om op de top een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te benoemen, is het niet aannemelijk dat dat zal lukken.

Dehaene noemt een oplossing voor de problemen rond de EU-financiering „het beste signaal dat we Europa nu kunnen geven. De huidige problemen, ontstaan door het ontslag van de Europese Commissie, moeten juist een aanmoediging zijn om er de komende dagen uit te komen.”

Volgens de Belgische premier bestaat er in christen-democratische kring overeenstemming om de Benelux-aanpak te volgen voor de problemen rond de Europese Commissie. De Benelux wil dat kort na de top van Berlijn, begin april, een nieuwe ontmoeting van regeringsleiders plaatsvindt om een nieuwe commissievoorzitter te benoemen. Dehaene sluit niet uit dat daar in Berliijn al uitsluitsel over komt. „Mirakels zijn nooit uit te sluiten. De behandeling van de financieringsproblemen moet echter vooropstaan.”

Het Europees Parlement heeft gisteren met een overweldigende meerderheid voor uitbreiding van de onderzoeken tegen de teruggetreden Europese Commissie gestemd: 442 van de 528 aanwezige leden stemden voor de resolutie, 33 tegen. De rest onthield zich van stemming.

Het uitgebreide onderzoek moet zich volgens de resolutie vooral richten op de manier waarop de Commissie opdrachten heeft vergeven. Het nieuwe onderzoek moet in september klaar zijn.