Buitenland 17 maart 1999

Zie ook: De opkomst van het UCK in Kosovo

Belgrado tergt onderhandelaars

VS: Serviërs bereiden
zich voor op oorlog

Van onze buitenlandredactie
PARIJS – In het conflict om de Zuid-Servische provincie Kosovo lijkt een oplossing nog steeds niet in zicht. Terwijl de vredesconferentie in Parijs voortduurt, bereiden de Serviërs zich volgens de Verenigde Staten voor op een oorlog met de NAVO.

In Parijs weigeren de Servische gedelegeerden in te stemmen met het vredesplan van de Contactgroep voor het voormalige Joegoslavië, tenzij er ingrijpende veranderingen worden aangebracht. De Servische premier, Milan Milutinovic, zei dat ook Belgrado bereid was het akkoord te ondertekenen, maar dan enkel het politieke gedeelte ervan en op voorwaarde dat alle wijzigingen die Servië heeft voorgesteld worden overgenomen. Welke wijzigingen dat zijn zei hij niet. Volgens westerse diplomaten die bij het overleg zijn betrokken, wil Belgrado de in het akkoord vastgelegde grote mate van Kosovaarse autonomie sterk inperken, wat voor de contactgroep onaanvaardbaar zou zijn.

De Kosovo-Albanezen hebben voor de zoveelste keer laten weten dat zij wel bereid zijn het vredesplan te onderschrijven, maar handtekeningen zijn er nog niet gezet. Binnen het etnische Albanese kamp was er kritiek op de toezegging van de Kosovaarse delegatie het akkoord te ondertekenen. Etni- sche Albanese hardliners beschul- digden de delegatie in Frankijk ervan het onafhankelijkheidsstreven te hebben verkwanseld voor een compromis.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft het Joegoslavische leger meer dan 30.000 Servische manschappen in en nabij Kosovo gestationeerd ter voorbereiding van een oorlog met de NAVO. Volgens Pentagon-woordvoerder Ken Bacon zijn er momenteel 14.000 tot 18.000 Joegoslavische manschappen in Kosovo gestationeerd. Nog eens 16.000 tot 21.000 soldaten hebben zich aan de rand van de opstandige Servische provincie verzameld.

De Joegoslavische autoriteiten leken gisteren tot veel bereid om de internationale gemeenschap te tergen en de vredesconferentie over Kosovo in Parijs te traineren. In de Franse hoofdstad bleven de onderhandelingen opnieuw steken op de halsstarrige weigering van de Serviërs een buitenlandse vredesmacht toe te staan. Bovendien vaardigde Belgrado een internationaal arrestatiebevel uit tegen Hashim Thaci, de leider van de Albanese delegatie in Parijs.

Van tafel
De internationale contactgroep veegde de Servische eisen echter resoluut van tafel. „De aanpassingen ondermijnen de basis van het akkoord en zijn onaanvaardbaar”, aldus een woordvoerder. De internationale bemiddelaars lieten bovendien al eerder weten dat het niet mogelijk is nog een keer te gaan onderhandelen over de bepalingen van het vredesakkoord.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Védrine, beschuldigde de Servische delegatie ervan de vredesonderhandelingen op te houden. De contactgroep heeft de Servisch-Joegoslavische delegatie formeel geen ultimatum gesteld. In de wandelgangen van het voormalige hotel in Parijs wordt er echter van uitgegaan dat beide partijen voor de weekwisseling hun handtekening moeten hebben gezet.

De 45 doden die in januari in de buurt van het dorp Racak in Kosovo werden gevonden, zijn volgens The Washington Post slachtoffers van een massamoord. Dit is vastgesteld door een team van Finse gerechtspathologen die de lijken hebben onderzocht en vandaag verslag uitbrachten van hun bevindingen.