Buitenland16 maart 1999

Brittan mogelijke interimopvolger Santer

Britten zien kans op
meer invloed in Europa

Van onze correspondent
LONDEN – Na het collectieve aftreden van de Europese Commissie ziet Groot-Brittannië een kans om zijn positie in Europa te versterken. Premier Blair ontvangt vanmiddag de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in Londen en zal bij die gelegenheid aandringen op de herbenoeming van de twee Britse commissarissen.

Sir Leon Brittan en Neil Kinnock kwamen beiden vrijwel ongeschonden uit het onderzoek tevoorschijn.

In Britse politieke kringen is Sir Leon Brittan genoemd als mogelijk interimopvolger van de eveneens afgetreden commissievoorzitter Jacques Santer. De laatste ontwikkelingen worden in Engeland op twee manieren uitgelegd. Enerzijds geven ze de eurosceptici de gelegenheid om hun stokpaardje te berijden dat Brussel een broeinest is van ongecontroleerde machtsuitoefening. Anderzijds biedt de chaos de mogelijkheid aan Tony Blair om de impasse uit te buiten door Groot-Brittannië het voortouw te laten nemen bij eisen voor een democratisch verantwoordelijk Europa.

Zowel de voorzitter van de conservatieve als die van de socialistische fracties in het Europees Parlement, beiden Engels, zeiden vanochtend dat radicale veranderingen vanaf de top moeten worden doorgevoerd. In Londen werd de uitspraak van de socialistische Pauline Green met scepsis begroet door de woordvoerder van de Britse Conservatieven, Francis Maude. „Het is niet aan Pauline Green te danken dat de Europese Commissie eindelijk ter verantwoording is geroepen, maar aan een dappere Nederlandse ambtenaar die uit de school heeft geklapt.”

Sir Leon Brittan erkende dat het collectieve aftreden een „ramp” was. De andere Britse commisssaris, Neil Kinnock, voerde ter verdediging aan dat de lidstaten en het Europees Parlement te veel eisen hadden gesteld aan de Commissie en dat daardoor veel taken waren uitbesteed aan niet-democratisch gekozen instanties. „Maar ik wil erop wijzen dat wij in de laatste 4 jaar meer gedaan hebben om de zaak intern te verbeteren dan in al de 40 jaar daarvoor is gebeurd.” Hij voorzag dat als uitloop van de huidige crisis een strakker beleid en grotere verantwoordingsplicht zullen ontstaan voor de nieuwe Europese commissarissen. „Om vergaande veranderingen te bereiken moet je soms door dit soort crises heen”, aldus Kinnock.