Buitenland 13 maart 1999

Druk op Serviërs neemt nu toe

UCK stemt in
met vredesplan
Contactgroep

PRISTINA – Terwijl de gevechten in Kosovo onverminderd doorgaan heeft de persdienst van het Bevrijdingsleger van Kosova (UCK) gisteren gemeld dat het UCK het door het Westen voorgestelde vredesplan voor de omstreden provincie zal accepteren.

Maandag begint in Rambouillet de tweede ronde van het vredesoverleg dat een einde moet maken aan de strijd in Kosovo. In het voorstel is onder meer de ontwapening van het UCK voorzien. Ook zou er een NAVO-vredesmacht in de provincie moeten worden gestationeerd. In een verklaring noemde het UCK de regeling „niet de oplossing die wij het meest nastreven”, maar tevens werd gezegd dat het voorstel „mogelijkheden” biedt voor de toekomst. De Albanese staatsradio zei dat UCK-commandant Hashim Thaci tijdens een ontmoeting met andere legerleiders op instemming met het akkoord had aangedrongen.

De gematigde etnisch Albanese leider Ibrahim Rugova verwacht eveneens dat het akkoord wordt getekend, hoewel hij gisteren in Pristina niet met zo veel woorden zei dat het UCK ermee instemt. „Het overleg is afgerond. Het document is definitief, en we gaan naar Parijs omdat er geen tijd meer is om te onderhandelen”, zei Rugova.

Als het UCK akkoord gaat, zal de druk op de Serviërs toenemen. De Joegoslavische president Slobodan Milosevic heeft gezegd nooit een NAVO-macht op Servisch grondgebied te zullen toestaan. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov was gisteren in Belgrado voor een ontmoeting met Milosevic. Rusland is van oudsher een bondgenoot van Servië. Na een gesprek met zijn Joegoslavische ambtgenoot Zivadin Jovanovic stelde Ivanov dat beide partijen het erover eens zijn dat er eerst een politieke oplossing moet worden gevonden alvorens er kan worden gesproken over de implementatie ervan, waarmee wordt gedoeld op de stationering van een internationale vredesmacht. Ivanov stelde dat Rusland bereid is troepen te leveren om toezicht te houden op een vredesakkoord, maar slechts „in die mate waar Belgrado mee instemt.”

Na afloop van zijn overleg met Milosevic zei Ivanov dat deze „een krachtig nee” had uitgesproken tegen de stationering van een NAVO-troepenmacht of iedere andere buitenlandse troepenmacht in Kosovo. De minister zei Milosevic namens de Russische president Boris Jeltsin te hebben geadviseerd wel een delegatie naar Frankrijk te sturen en deze daar akkoord te laten gaan met het politieke deel van het akkoord, een compromis dat al bij voorbaat door het Westen als onacceptabel is afgedaan.

Ook de Servische minister van Informatie Aleksandar Vucic liet gisteren nog eens nadrukkelijk weten dat de stationering van een buitenlandse troepenmacht in Kosovo niet tot de mogelijkheden behoort. „Wat Servië voor geen prijs ooit zal kunnen en ooit zal willen accepteren, ongeacht de druk, de chantage en de ultimatums van buitenaf, zijn buitenlandse troepen, en daar vallen NAVO-troepen uiteraard ook onder”, zei Vucic.

Beschietingen
Ook gisteren werd weer gevochten rond de stad Vucitrn, 20 kilometer ten noordwesten van de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Het Servische Mediacentrum meldde dat twee Servische politiemannen ernstig gewond raakten na door UCK-strijders te zijn belaagd. Een derde agent zou zijn beschoten toen hij in het noordelijke Podujevo zijn kindje van de crèche haalde. Bovendien meldde het Mediacentrum de vondst van zeven lichamen van UCK-strijders, in het dorp Jaskovo, waar de laatste dagen zwaar is gevochten.

Joegoslavische politie- en legereenheden trokken gisteren vanuit het noorden op in een poging rebellen van het UCK uit zeker drie dorpen te verdrijven. Er was zwaar geschutsvuur te horen. Het etnisch Albanese Informatiecentrum van Kosovo meldde bovendien gevechten rond de stad Kosovska Mitrovica, 30 kilometer ten noordwesten van Pristina. Bovendien berichtten internationale waarnemers dat regeringstroepen beschietingen uitvoerden op het zuidelijke dorp Dubrava, aan de Macedonische grens.

Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) liet in Genève weten bezorgd te zijn om de toestand van de Kosovaren die door de recente gevechten uit hun huizen zijn verdreven. In de zuidelijke regio Kacanik gaat het om grote aantallen ontheemden, van wie velen in de openlucht slapen, zei het UNHCR.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde donderdagavond voor een niet-bindende resolutie die voorziet in het sturen indien nodig van Amerikaanse eenheden. President Bill Clinton had eerder toegezegd dat de Verenigde Staten mogelijk 4000 manschappen leveren aan een NAVO-vredesmacht.