Buitenland 5 maart 1999

UCK slaat aanval Servische leger af

Dole onderweg naar
Kosovo voor overleg

WASHINGTON – De voormalige Amerikaanse senator en presidentskandidaat Bob Dole is gisteren naar Kosovo vertrokken om de etnische Albanezen te winnen voor het autonomieplan dat in Rambouillet op tafel ligt.

Dole ging op weg naar Kosovo zonder visum. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg het visum enkele dagen geleden aan, maar de Joegoslavische autoriteiten lieten gisteravond nog altijd in het midden of Dole zou worden toegelaten.

„We hopen bepaald niet dat (de Joegoslavische president Slobodan) Milosevic en de Serviërs deze visumkwestie proberen aan te grijpen om een vredesmissie te laten mislukken”, zei Doles woordvoerder Doug McKinnon. Als Dole Kosovo niet in komt, hoopt hij vertegenwoordigers van de Kosovo-Albanezen in Macedonië te kunnen ontmoeten, aldus McKinnon.

Het is er de laatste dagen steeds meer op gaan lijken dat de Kosovo-Albanezen bereid zijn het akkoord, dat betrekking heeft op een periode van 3 jaar, te ondertekenen, ook al biedt het hun geen onafhankelijkheid. De Serviërs daarentegen geven nog altijd geen enkele blijk van inschikkelijkheid. De Servische vice-premier Vojislav Seselj zei gisteren nog eens dat de stationering van NAVO-troepen in Kosovo niet bespreekbaar is. En woordvoerder Ivica Dacic van de Socialistische Partij van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic zei dat bepaalde onderdelen van het vredesvoorstel voor de Serviërs onacceptabel zijn. Volgens Foley wordt de druk op de Serviërs om het akkoord te accepteren groter, als de Kosovo-Albanezen dat ook hebben gedaan.

Dole, die vandaag de eerste gesprekken zou voeren, zei dat verder uitstel Milosevic slechts in de kaart zal spelen. Dole is persoonlijk door president Bill Clinton afgevaardigd. Daarnaast overweegt het Witte Huis onderhandelaar Richard Holbrooke naar Belgrado te sturen om de Serviërs op andere gedachten te brengen. Hij was de architect van het staakt-het-vuren van oktober, dat sindsdien door beide partijen in Kosovo is geschonden.

Het vredesplan waarover 15 maart in het Franse Rambouillet verder wordt onderhandeld, omvat autonomie, geen onafhankelijkheid, voor Kosovo en de stationering van een NAVO-legermacht om de vrede te bewaren.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook drong er gisteren bij Rusland op aan zich achter het NAVO-plan voor het sturen van vredestroepen naar Kosovo te scharen. Zijn Russische ambtgenoot Igor Ivanov reageerde echter afwijzend en zei dat een dergelijke vredesmacht er alleen kan komen met instemming van Joegoslavië.

Strijd
Strijders van het Bevrijdingsleger van Kosova UCK hebben gisteren een aanval van het Servische leger afgeslagen op het dorp Djurdjica, 30 kilometer ten westen van Pristina. Dat meldde een woordvoerder van het UCK.

Het Servische mediacentrum meldde vier nieuwe doden onder Serviërs in Kosovo, twee burgers, een politieman en een legerofficier. Een zoon van een van de burgers wordt vermist. Zijn vader en een oom waren woensdagavond doodgeschoten. Servische autoriteiten houden het Kosovo Bevrijdingsleger UCK verantwoordelijk voor de moord.

De politieman werd gedood tijdens een patrouille in de plaats Podujevo. De legerofficier kwam woensdag om tijdens gevechten. In Kosovo worden dagelijks doden, Serviërs zowel als etnische Albanezen, gevonden als gevolg van het voortdurende geweld.

Handel in drugs
Het Duitse dagblad de Berliner Zeitung meldde gisteren het UCK volgens westerse geheime diensten voor een groot deel wordt gefinancierd met de handel in drugs. Het UCK zou verder een solidariteitsbelasting heffen op het inkomen van in het buitenland wonende Kosovo-Albanezen.

De inkomsten van het UCK uit de drugshandel en inzamelingsacties worden tot dusver geschat op een kleine miljard gulden. Daarvan zou de helft afkomstig zijn uit de handel in en smokkel van drugs. De rest kwam binnen door fondsen met nationalistische namen, zoals Het Vaderland Roept en Het Geboorteland Vraagt Uw Hulp.

De drugshandel en -smokkel van het UCK strekt zich volgens de geheime diensten uit van West-Europa tot Afghanistan. Europol in Den Haag is er volgens de krant van op de hoogte dat de drugshandel in de Europese Unie deels wordt gecontroleerd door Kosovo-Albanezen.

Het Bevrijdingsleger zou verder een zogeheten solidariteitsbelasting van 3 procent heffen op het inkomen van Kosovaren in het buitenland. Met dit geld betaalt de schaduwregering van de opstandige Servische provincie de bouw van ziekenhuizen, scholen en andere voorzieningen in Kosovo, aldus de Duitse krant.