Buitenland

Zie ook: Volkstelling in Kosovo

Westen wil geen ontwapening UCK

Alleen Rusland optimistisch
over Rambouillet

Van onze buitenlandredactie
RAMBOUILLET – Alleen de Russische minister van Buitenlandse Zaken lijkt nog optimistisch over het vredesoverleg in Rambouillet. Onder zware internationale druk hebben de delegaties gisteren het overleg hervat. Ze hebben nog maar enkele dagen te gaan voordat het ultimatum afloopt dat de Contactgroep voor het voormalige Joegoslavië (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, Duitsland en Italië) de strijdende partijen in Kosovo heeft opgelegd.

Een eerste tegenslag was de afwijzing van een bevelhebber van het Kosova Bevrijdingsleger UCK om de guerrillastrijders te ontwapenen. „Ontwapening van de oppositie is een belachelijk voorstel. Alle actieve UCK-leden zijn ervan overtuigd dat hun afgevaardigden een dergelijk akkoord bij de vredesbesprekingen nooit zullen tekenen. Daarmee zou de bevolking van de Zuid-Servische provincie onbeschermd achterblijven”, aldus de commandant gisteren in de grootste Albanese krant, Doha Ditore.

Het Westen, met name de Amerikanen, is volgens de goed ingevoerde krant eveneens tegen ontwapening van het UCK. Een zondag geopenbaarde bijlage van het conceptvredesakkoord van de Contactgroep voorziet in de ontwapening van het guerrillaleger binnen 120 dagen na het sluiten van een akkoord.

Belangrijke rol
Vooral de Amerikanen zouden willen dat het Bevrijdingsleger als organisatie een rol blijft spelen in Kosovo. Als belangrijkste reden voor deze wens noemt de krant de angst voor aanvallen op eventuele NAVO-eenheden door ongecontroleerde elementen in Kosovo. Deze lezing is vooral interessant omdat de hoofdredacteur van Doha Ditore, Veton Suroj, deel uitmaakt van de Albanese delegatie in Rambouillet. Mogelijk beschikt hij over vertrouwelijke informatie.

Verder zou volgens Doha Ditore de wens van de Albanezen om na 3 jaar een referendum over de onafhankelijkheid van het gebied te organiseren een open kwestie blijven. De mogelijkheid daartoe zou dus niet bij voorbaat in een eventueel akkoord worden uitgesloten. De Serviërs zijn echter mordicus tegen zo'n referendum en ook de internationale gemeenschap heeft tot nog toe onafhankelijkheid voor Kosovo afgewezen.

Weigering
De Servische delegatie bleef gisteren bij haar categorische weigering een buitenlandse vredesmacht op Servisch grondgebied toe te staan. Ongeveer 30.000 militairen zouden toezien op een eventuele vrede. „Als het akkoord goed is en door de meerderheid van de Kosovaren wordt geaccepteerd, hebben wij nergens een buitenlandse troepenmacht voor nodig, afgezien van de jacht op terroristen, wat wij zelf kunnen”, sprak de Servische president Milan Milutinovic.

Milutinovic was niet onder de indruk van de waarschuwing van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright. Zij meldde zondag opnieuw dat de NAVO klaarstaat om aan te vallen als de Serviërs de weg naar vrede blokkeren. „Bombarderen is een oorlogsmisdaad, een misdaad tegen de menselijkheid en lost bovendien niets op”, aldus Milutinovic.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, ging gisteren mee met het Servische standpunt tegen een buitenlandse vredesmacht. De Russen, de enige bondgenoot van Joegoslavië binnen de Internationale Contactgroep, vinden dat een multinationale vredesmacht alleen met toestemming van Belgrado naar Kosovo kan worden gestuurd.

Ivanovic sprak na gesprekken met beide zijden de verwachting uit dat de Serviërs en etnische Albanezen deze week nog een akkoord bereiken. De Contactgroep voor het voormalige Joegoslavië besloot zondag de delegaties nog een week extra de tijd te geven om een akkoord te sluiten. De partijen waren al ruim een week bijeen in Rambouillet.

Minister Van Aartsen van buitenlandse zaken zei zondag dat hij er rekening mee houdt dat de NAVO Nederland zal vragen militairen te leveren voor een eventuele vredesmacht in Kosovo. Die troepenmacht gaat KFOR heten en moet toezien op de vrede in Kosovo, mochten de strijdende partijen in Rambouillet tot een akkoord te komen.