Buitenland

Kok prijst vorst om vredesinspanningen

Hussein en Beatrix
waren dik bevriend

DEN HAAG – Tussen het Jordaanse en het Nederlandse vorstenhuis bestaat al zo'n 20 jaar een zeer vriendschappelijke band. „In de afgelopen jaren zijn er gelukkig zeer regelmatig hartelijke persoonlijke ontmoetingen tussen onze families geweest”, zei koningin Beatrix eens. Zij en koning Hussein hebben hun waardering voor elkaar ook nooit onder stoelen of banken gestoken.

Tijdens het staatsbezoek in december 1994 van koningin Beatrix en prins Claus aan Jordanië, prees de Nederlandse vorstin haar Jordaanse collega uitbundig. Hussein heeft een beleid van overbrugging van tegenstellingen en voorkoming van conflicten gevoerd, zei ze, en dat altijd met veel persoonlijke moed en visie.

Het staatsbezoek aan Jordanië was mogelijk geworden dankzij de vooruitgang die kort daarvoor in het vredesproces was geboekt.

In januari 1996 opende minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken de Nederlandse ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman. De Koningin zou fervent voorstandster van de vestiging van deze vertegenwoordiging zijn geweest.

Beatrix bracht haar eerste officiële bezoek aan Jordanië nog als prinses. Dat was in november 1978, samen met prins Claus. Hussein bezocht Nederland herhaaldelijk, onder meer in oktober 1984, in april 1987 en in maart 1989 (voor een top over het mondiale milieu). Nog in juni 1997 bracht hij een tweedaags officieel bezoek. Bij die gelegenheid noemde Hussein Beatrix „my dear sister.”

Op het overlijden van koning Hussein is in Nederland verslagen gereageerd. De Nederlandse regering nam met droefheid kennis van het overlijden van de vorst en herinnert zich hem als een vasthoudend en onvermoeibaar strijder voor vrede en verzoening in het Midden-Oosten.

Koningin Beatrix heeft tot en met vandaag, wanneer koning Hussein wordt begraven, een periode van hofrouw afgekondigd. Dat houdt in dat leden van het koninklijk huis niet aan feestelijkheden zullen deelnemen. Koningin Beatrix en premier Kok zullen de begrafenis van koning Hussein bijwonen.

CIDI
Het Centrum Informatie- en Documentatie Israël (CIDI) stuurde een condoleancebrief aan de gisteren ingezworen koning Abdullah. „Ook het Midden-Oosten heeft een van de moedigste leiders uit de regio verloren”, aldus het CIDI.

De ambassade van Jordanië in Den Haag opent morgen, een dag na de begrafenis van koning Hussein, een condoleanceregister. Vanaf 10.00 uur kan gedurende 3 dagen het register getekend worden.

Hillary Clinton reisde vannacht naar Jordanië, waar zij met haar man de begrafenis van koning Hussein zal bijwonen. Vervolgens keert zij terug naar Den Haag om morgen de regeringsconferentie toe te spreken die de VN-bevolkingsconferentie van Caïro evalueert.

De Amerikaanse first lady maakte dat gisteravond zelf bekend tijdens een receptie van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Het bezoek dat mevrouw Clinton vandaag aan premier Kok zou brengen, gaat daardoor niet door.