Buitenland

Vliegverbod voor UCK-leden

Belgrado blijft
tot het laatst
dwarsliggen

RAMBOUILLET – De Servische autoriteiten blijven tot het laatst toe dwarsliggen voor de vredesconferentie over Kosovo in Rambouillet, die vandaag om 15.00 uur van start moet gaan.

Ze weigerden ondanks druk van de OVSE en de Contactgroep voor het voormalige Joegoslavië de vijf afgevaardigden van het Bevrijdingsleger van Kosova (UCK) van het vliegveld van Pristina naar Parijs te laten vertrekken. De vijf zijn volgens Belgrado niet in het bezit van de juiste reisdocumenten en bovendien zou niet vaststaan of ze wel uit Kosovo en niet uit Albanië komen.

De elf andere Albanezen die aan het overleg in Rambouillet deelnemen, onder wie de gematigde leider Ibrahim Rugova, weigerden zonder de UCK'ers te vertrekken. De Kosovo-Albanese delegatie zei gisteren aan het eind van de middag dat het vertrek is uitgesteld tot vandaag. Mocht de nood aan de man komen, dan kan de Franse luchtmacht de delegatieleden ophalen met militaire vliegtuigen, liet Parijs gisteren weten. Een dergelijke operatie zou echter de verhoudingen zo vlak voor het begin van de conferentie waarschijnlijk nog verder onder druk zetten.

„Terroristen”
Maar zonder de UCK-leden kan de conferentie niet beginnen, benadrukte de Amerikaanse gezant voor Kosovo, Chris Hill, gisteren in Parijs. De Fransman Gabriel Keller, plaatsvervangend hoofd van de OVSE-waarnemersmissie in Kosovo, zei dat „in bijzondere omstandigheden als deze problemen met documenten geen punt horen te zijn.”

De Joegoslavische delegatie die deelneemt aan de onderhandelingen in Frankrijk is niet bereid te onderhandelen met „moordenaars en terroristen”, zei de woordvoerder van de Socialistische Partij Servië van de Joegoslavische president Milosevic. De leiding in Belgrado duidt het UCK steevast aan met de term „terroristen”. Belgrado heeft ook al tevoren laten weten beslist niet te zullen instemmen met buitenlandse troepen op Joegoslavisch grondgebied. In die opstelling kreeg het gisteren steun van Rusland. Kosovo kan „vergaande autonomie” krijgen, zei de Joegoslavische minister van Informatie, Milan Komnenic, gisteren op de Duitse tv. Maar wat dat inhoudt wilde hij niet zeggen.

De Joegoslavische president Milosevic gaat niet naar Rambouillet. De algemeen als tweederangs geziene delegatie van dertien man uit Belgrado onder leiding van de Servische vice-premier Ratko Markovic arriveerde gisteren aan het begin van de avond in de Franse hoofdstad. Opmerkelijk is dat een vertegenwoordiger van de Serviërs in Kosovo ontbreekt. De leiders van de Servische bevolking in de provincie beschuldigen Milosevic ervan onvoldoende op te komen voor hun belangen.

Servische eis
In Parijs waren gisteren al eerder op de dag andere deelnemers aan de conferentie aangekomen. De drie internationale bemiddelaars en regeringsvertegenwoordigers van de landen van de Contactgroep wilden gisteravond de laatste hand leggen aan de voorstellen die vandaag ter tafel zullen komen. Over 80 tot 85 procent van het pakket valt niet te onderhandelen, liet een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Verder hebben de delegaties trouwens ook niet veel bewegingsruimte. Ze moeten in het kasteel blijven tot ze klaar zijn met onderhandelen. Dat kan na een week zijn, maar het overleg kan tot maximaal 2 weken duren als de Contactgroep het onderhandelingsresultaat na een week nog niet voldoende vindt. De Amerikaanse gezant Hill zit de besprekingen dagelijks voor, maar de Britse minister Cook van Buitenlandse Zaken en zijn Franse collega Védrine zijn beschikbaar om zonodig politieke druk uit te oefenen.

De Servische eis dat aan een vredesregeling geen buitenlandse troepen te pas mogen komen, heeft niet veel indruk gemaakt. De NAVO werkt onverstoorbaar door aan het formeren van een troepenmacht die 25.000 tot 30.000 man zou moeten gaan tellen. De VS vinden dat Europa het grootste aandeel in die troepenmacht moet leveren.