Buitenland

„Roep niet eenzijdig Palestijnse staat uit”

Clinton dringt bij
Arafat aan op geduld

Van onze correspondent
NEW YORK – De Amerikaanse president Bill Clinton heeft bij de Palestijnse leider Yasser Arafat op geduld aangedrongen. Hij vraagt hem het vredesproces in het Midden-Oosten niet te belasten met een eenzijdig besluit om een Palestijnse staat in het leven te roepen.

Arafat heeft er herhaaldelijk mee gedreigd dat op 4 mei te doen als er tegen die tijd geen akkoord is zoals is voorgeschreven door het Akkoord van Oslo. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gedreigd het vredesproces verder te boycotten als de Palestijnen in deze kwestie eenzijdige besluiten nemen. De kwestie vormde al een ernstig struikelblok tijdens de Midden-Oostentop in Wye-River in Maryland in oktober vorig jaar.

Intussen is in Israël de verkiezingsstrijd losgebrand. De uitkomst daarvan staat nog allesbehalve vast. Daarom wil Arafat alle kiezers van Palestijnse afkomst mobiliseren om in ieder geval tégen Netanyahu te stemmen. Tijdens een speciaal debat in de Algemene Vergadering van de VN hebben de Palestijnen er vandaag op aangedrongen een eind te maken aan de vestiging van Israëlische nederzettingen op Palestijns gebied. Zij willen volgende maand een speciale VN-conferentie om deze kwestie te regelen.

Zo'n conferentie zou midden in de Israëlische verkiezingscampagne vallen en daardoor nogal wat stof kunnen doen opwaaien. De Israëlische regering heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan intussen laten weten dat de stagnatie van het vredesproces in het Midden-Oosten de schuld is van de Palestijnen. In een brief aan Kofi Annan beschuldigt Israëls VN-ambassadeur Dore Gold de Palestijnen ervan de afspraken van het Wye-akkoord niet na te komen.

Gebedsontbijt
Tijdens het 47e jaarlijkse Nationale Gebedsontbijt droeg Clinton gisteren Amerikaanse leiders op voor verzoening en vrede te bidden. De president sprak enkele duizenden mensen toe, waaronder veel politici, ambtenaren, diplomaten en andere hoogwaardigheidsbekleders. Aan het begin van de bijeenkomst werd een boodschap van Billy Graham voorgelezen. De evangelist zette de toon met zijn oproep voor nationale eenheid.

Kritiek bleef niet uit. Buiten het Hiltonhotel, waar de bijeenkomst plaatshad, stond een groep demonstranten. Patrick Mahoney van de Christian Defense League zei dat Clinton eens moet stoppen „christendom voor een politiek doel te misbruiken. Zijn levensstijl en beleid stemmen niet overeen met de leer die de kerk uitdraagt.”