Buitenland

Duitsers herdenken holocaust

Slachtoffers van
holocaust door
Duitsers herdacht

BONN – Overal in Duitsland zijn gisteren de slachtoffers van het nazi-regime herdacht.

Tijdens een bijeenkomst in het parlement in Bonn pleitte president Roman Herzog ervoor om in het gehele land plaatsen in te richten ter herinnering aan deze periode van terreur. „Want het nationaal-socialisme heerste niet alleen in Berlijn, München of Nürnberg. Door deze geschiedenis in veel plaatsen concreet te maken, is zij voor de jeugd tastbaarder.”

Volgens Herzog treft het merendeel van de mensen die nu leven geen schuld. „Maar ze zijn in hoge mate verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat zaken als de holocaust en Auschwitz zich niet herhalen.” Hij noemde het nationaal-socialisme de gemeenschappelijke afschuwwekkende erfenis van de Duitsers.

Nationaal-socialisten hebben in Europa zo'n 6 miljoen mensen vermoord, vooral Joden. Het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz fungeert als symbool van de nazi-terreur omdat daar meer dan 1 miljoen mensen omkwamen. Negen van de tien slachtoffers waren Joden.

Gisteren was het 54 jaar geleden dat Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd. In 1996 riep Herzog de 27e januari uit tot nationale herdenkingsdag voor alle slachtoffers van het nationaal-socialisme.

Op de plaats van het voormalige kamp kwamen een kleine tweehonderd overlevenden van Auschwitz bijeen. Ze hielden een stille mars en legden onder meer bloemen bij de zogeheten dodenmuur, een plaats waar ongeveer 25.000 mensen zijn geëxecuteerd.

Voor de eerste maal tijdens de herdenking werd in een ceremonie in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen buiten Berlijn aandacht besteed aan de vervolging van homoseksuelen door de nazi's. Zo'n 10.000 homoseksuelen werden door de nazi's vermoord.