Buitenland

Serviërs en UCK wijzen vredesplan af

NAVO-ministers: Zorg
over geweld in Kosovo

Van onze buitenlandredactie
BRUSSEL – De ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-landen hebben gisteren tijdens een vergadering in Brussel hun „grote zorg” uitgesproken over het aanhoudende geweld in de Servische provincie Kosovo. Zowel de Serviërs als de etnisch Albanese rebellen verwierpen gisteren het gewijzigde vredesplan van de Verenigde Staten voor Kosovo.

Volgens de NAVO-ministers dragen Serviërs en etnische Albanezen schuld aan de situatie. Zij riepen beide partijen op compromissen te sluiten om het onderhandelingsproces af te ronden. Een politieke oplossing zou volgens de NAVO-ministers de provincie Kosovo een ruimere mate van autonomie moeten bieden, terwijl tegelijkertijd de territoriale integriteit van Joegoslavië bewaard blijft en de mensenrechten van alle inwoners van Kosovo gewaarborgd worden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright, waarschuwde de Servische autoriteiten dat de NAVO „bereid blijft om zo nodig op te treden” in Kosovo om een eind te maken aan het voortdurende geweld. „We hebben beide partijen in het conflict keer op keer gezegd dat er geen militaire oplossing is”, zei Albright op een persconferentie. Ook verklaarden de NAVO-ministers te zullen doorgaan met de ondersteuning van het staakt-het-vuren door middel van controlevluchten boven de provincie en samenwerking met de civiele “verificatiemissie” van de OVSE.

Vredesplan
Zowel de Serviërs als de etnische Albanese rebellen verwierpen gisteren de jongste versie van het Amerikaanse vredesplan. De Servische toponderhandelaar Ratko Markovic zei dat het plan „hervorming van heel Joegoslavië” zou vereisen en de weg zou vrijmaken voor de onafhankelijkheid van Kosovo, dat nu een Servische provincie is. De woordvoerder van het Bevrijdingsleger voor Kosovo (UCK), Adem Demaci, verwierp het plan en eiste de vervanging van de opsteller ervan, de Amerikaanse gezant Christopher Hill. Hij noemde het vredesplan „totaal onaanvaardbaar” omdat het niet voorziet in een rol voor het UCK. „Meneer Hill begrijpt ofwel niets van de problemen van de Albanezen of hij neigt naar de Serviërs”, zei Demaci. „Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken moet de resultaten van zijn werk heroverwegen” en „meer gekwalificeerde mensen naar ons sturen”. Maandag wees de etnisch Albanese toponderhandelaar Fehmi Agani het plan ook af, omdat het te veel concessies zou doen aan de Serviërs.

De woordvoerder van het UCK gaf verder toe dat het UCK de huidige gevechtspauze gebruikt om zich te bewapenen en voor te bereiden op nieuwe gevechten met Servische en Joegoslavische regeringstroepen.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft gisteren gezegd dat in Servische gevangenissen en politiecellen meer dan duizend Kosovaren worden vastgehouden. Zeker vijf van hen zouden door foltering en mishandeling zijn overleden, aldus HRW.