Buitenland

„Te veel macht bij etnische Albanezen”

President Servië wijst
plan VS voor Kosovo af

PRISTINA – De Servische president Milan Milutinovic heeft gisteren een Amerikaans ontwerpplan voor de toekomst van Kosovo verworpen omdat het te veel macht bij de etnische Albanezen legt.

Volgens Milutinovic getuigt het plan, dat nog geen officiële status heeft, niet van respect voor de verschillende etnische gemeenschappen in de Servische provincie. Hij zei dat de Kosovaarse Albanezen deel moeten blijven uitmaken van Servië en dus van de republiek Joegoslavië, maar wel democratisch zelfbestuur kunnen krijgen. Hij voegde eraan toe dat Kosovo dus een eigen parlement, rechtssysteem en politie krijgt.

Het ontwerpvoorstel, dat is opgesteld door de Amerikaanse bemiddelaar Christopher Hill, werd gisteren in een Albaneestalige krant gepubliceerd. Het voorziet in een eigen president, gerechtsgebouwen, regering en parlement voor Kosovo. Alleen defensie, buitenlandse zaken en -handel, douane en monetair beleid zouden in handen van de Joegoslavische federatie blijven.

De macht is in het plan verdeeld volgens de etnische structuren, waarmee de etnische Albanezen, die 90 procent van de bevolking uitmaken, het voor het zeggen krijgen. Het plan voorziet in een Kosovaars hooggerechtshof dat binnenlandse kwesties moet oplossen. Als dat niet lukt, gaat de zaak meteen over naar buitenlandse rechters. Geschillen met Servië en de federatie moeten worden opgelost door een speciaal gerechtshof, waarin Joegoslavië, Kosovo en de internationale gemeenschap zijn vertegenwoordigd.

Hill besprak het plan dinsdag met het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK). De steun van de rebellen is cruciaal. Het kamp van de gematigde etnisch Albanese leider Ibrahim Rugova heeft al laten weten eventueel met minder dan de altijd verkondigde onafhankelijkheid genoegen te nemen. Of het UCK dat ook doet, is echter hoogst onzeker. De rebellen zeiden volgende week uitsluitsel te zullen geven.

VN-legermacht
Intussen heeft de Duitse regering gisteren ingestemd met het sturen van 250 soldaten als bijdrage aan de VN-legermacht die de ongewapende waarnemers in Kosovo moet beschermen. Verwacht wordt dat het parlement vandaag zijn goedkeuring zal hechten aan het voorstel.

Het Joegoslavië-tribunaal verwacht dat Belgrado onmiddellijk gevolg zal geven aan een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin staat dat Joegoslavië volledige medewerking moet verlenen aan het in Den Haag gevestigde VN-hof.

De V-raad eiste dinsdag dat Belgrado drie voormalige officieren van het Joegoslavische leger arresteert die zijn beschuldigd van massamoord op tweehonderd Kroaten in 1991. Ook zei de raad te betreuren dat Joegoslavië heeft geweigerd onderzoekers van het tribunaal toe te laten in de Servische provincie Kosovo.

De Duitse regering heeft gisteren ingestemd met het sturen van 250 soldaten als bijdrage aan de VN-legermacht die de ongewapende waarnemers in Kosovo moet beschermen. Verwacht wordt dat het parlement vandaag zijn goedkeuring zal hechten aan het voorstel.