Buitenland

Ouders slachtoffers winnen kort geding

Boek over Dutroux
moet uit de handel

ANTWERPEN – De rechter in Antwerpen heeft gisteren beslist dat het boek “De zaak Marc Dutroux” van de Nederlandse journalist Knoop uit de handel moet.

De ouders van de Dutroux-slachtoffertjes Julie en Mélissa, hadden bij de rechtbank een kort geding aangespannen tegen uitgever Bzztôh uit Den Haag en de Belgische distributeur De Standaard. Ze hebben bezwaar tegen enkele passages in het boek die gruwelijke details bevatten over wat Dutroux met hun dochters heeft gedaan na hun ontvoering in juni 1995. De citaten kwamen uit het proces-verbaal over het verhoor van Dutroux.

Knoop heeft in zijn boek bovendien foto's van Julie en Mélissa opgenomen zonder toestemming van de ouders. De families Russo en Lejeune hadden ook Jean Lambrecks gedaagd, de vader van Dutroux-slachtoffer Eefje, die heeft meegewerkt aan het boek. Maar de rechter wees deze klacht af.

De uitspraak van de rechter geldt zolang de gewraakte passages van de laatste levensuren van Julie en Mélissa en de foto's niet uit het boek zijn geschrapt. De advocaat van de ouders bracht donderdag bij de behandeling van de zaak naar voren dat de families recht hebben op een behoorlijke nagedachtenis aan hun dochters. Knoop tast dat recht volgens hem in het boek aan.

Het argument van de uitgeverij dat het boek al drie weken te koop is en de reactie te laat kwam, was volgens de advocaat niet steekhoudend. Als ze voor publicatie een klacht hadden ingediend, waren de ouders beschuldigd van censuur. Bovendien moesten ze wachten op een Franse vertaling, betoogde de raadsman voor de rechter.

Nederland
Het boek blijft in Nederland gewoon te koop. Het verbod is alleen voor België gevraagd. Voor een verbod in Nederland zouden de ouders bij een rechtbank in Nederland moeten aankloppen.

Journalist Hans Knoop, die zelf niet was gedagvaard, heeft zijn uitgever aangeraden in hoger beroep te gaan. „Het gaat om het principe van persvrijheid. Alles wat in het boek staat is mede door het optreden van de ouders al in de publiciteit geweest. De gewraakte foto is door de ouders zelf in een oplage van honderdduizenden verspreid en is op elke braderie in België te koop. Wat gebeurt er als de strafzaak straks voor de rechtbank komt? Mogen journalisten daar dan ook geen verslag van doen, om de ouders niet te kwetsen?” zo vraagt Knoop zich af.