Buitenland

Meer toeristen dan Britten

Dood prinses Diana op
grote schaal herdacht

LONDEN – Kensington Palace in Londen en het landgoed Althorp trokken gisteren tallozen die de dood van de Britse prinses Diana, vandaag een jaar geleden, wilden herdenken. Toeristen voerden de boventoon in de gestage stroom treurenden die bloemen en kaarten legden bij de hekken van het paleis dat Diana's laatste huis was. Sommigen waren zelfs speciaal uit Nieuw-Zeeland gekomen. Vandaag hangen de vlaggen op openbare gebouwen in Engeland halfstok.

De Britse koninklijke familie wilde graag dat de herdenking van Diana's dood in stilte zou verlopen. En terwijl in het hele land herdenkingsdiensten en -bijeenkomsten werden gehouden, hielden koningin Elizabeth en haar familie het gisteren bij het gebruikelijke kerkbezoek in de buurt van hun Schotse kasteel Balmoral. Pas vandaag houden de “royals” een herdenkingsdienst in kleine kring in de plaatselijke kerk van Crathie. Er zijn geen openbare redevoeringen, alleen zullen de koningin, prins Philip, kroonprins Charles en de prinsen William en Harry bij de kerk korte tijd sympathiebetuigingen in ontvangst nemen voor de camera's. William en Harry hebben de mensen bedankt voor de manier waarop de dood van hun moeder is herdacht. Een bezoek aan het graf van Diana staat niet op het programma.

De familie van Diana heeft een privé-ceremonie georganiseerd. Dat is niet omdat er tussen de twee families onenigheid bestaat, maar omdat de jonge prinsen William en Harry zelf het liefst op Balmoral blijven, waar ze vorig jaar het nieuws van de dood van hun moeder vernamen.

Bloemen en kaarten begonnen zich zaterdag al op te stapelen buiten de hekken van Kensington Palace. Op Althorp, waar Diana opgroeide, was het gisteren erg druk. Vandaag is het Diana-herdenkingscentrum daar weer dicht nadat het twee maanden open is geweest. In totaal kwamen er in die periode ruim 150.000 bezoekers. De kaartjes waren maanden geleden al uitverkocht.

In Parijs bezochten toeristen en media de plaats waar Diana en haar vriend Dodi al-Fayed een jaar geleden verongelukten. Velen legden boeketten bij de replica van het Vrijheidsbeeld aan het eind van de tunnel waar Diana's leven eindigde.

Veel aandacht
Hoewel veel Britten een beetje Diana-moe zijn geworden, besteedden de Britse media veel aandacht aan haar overlijden. Hoofdredactionele commentaren, speciale bijlages en brievenpagina's staan er vol mee. „Laat haar nu in vrede rusten” is de oproep in het commentaar van de Independent on Sunday.

De krant vergelijkt het verscheiden van de “prinses van het volk” met de moord op president Kennedy. „Nog jaren zullen mensen zich herinneren wat ze deden op het moment dat ze hoorden van Diana's dood”. De commentator schrijft dat het verdriet van het volk zo groot was dat een ieder die daarin niet deelde, automatisch niet tot het volk behoorde, zelfs gevaarlijk dicht bij het etiket van vijand van het volk kwam.

De uitbarsting van emotionaliteit vorig jaar noemt de krant een vijand van de vrijheid. Het koninklijk huis en vooral koningin Elizabeth werden het slachtoffer van de emoties van het volk, geleid door de pers. „Een schandelijke episode in onze moderne geschiedenis. Het was lelijk, bruut en vernederend. Diana's dood was een tragedie, maar het zou ook een tragedie zijn als we haar nu niet zouden laten rusten in vrede”.

In een andere krant, The Sunday Times, is echter nog geen sprake van rust. Minister van financiën Gordon Brown ligt in die krant zwaar onder vuur omdat hij gisteravond in een opgenomen BBC-programma zegt dat hij Diana's liefdadigheidswerk voortzet. Critici menen dat Brown daarmee uit is op goedkoop politiek gewin.