Buitenland

Canada sluit verdrag met indianen

VANCOUVER – De regeringen van Canada en de Canadese provincie Brits-Columbia hebben gisteren een historisch verdrag gesloten met de Nisga'a-indianen.

Het omvat onder meer overdracht van grondgebied en een grote mate van zelfbestuur. Het is voor het eerst dat Canadese “first nations”, het gebruikte begrip voor de inheemse bevolkingsgroepen van geregistreerde indianen en eskimo's of Inuit, op deze manier hun rechten vastgelegd zien.

In British Columbia hebben zo'n vijftig indianenvolken het eigendomsrecht geëist op grondgebied dat bijna de hele provincie betreft. Met veel van hen zijn nimmer verdragen gesloten waardoor zij ook nooit formeel land hebben overgedragen. In 1997 oordeelde het Canadese hooggerechtshof dat de overheid aanspraken op grondgebied van de oorspronkelijke bevolking niet kan negeren als daarover eerder geen verdragen waren gesloten.

Het akkoord met het Nisga'a-volk is rond gekomen na 25 jaar formele onderhandelingen en 85 jaar nadat de Nisga'a voor het eerst de Canadese overheid benaderden over hun landeisen.

Er zijn circa zesduizend Nisga'a-indianen, van wie meer dan eenderde woont in een van de dorpen in het 2000 vierkante kilometer grote gebied dat de overheid nu zal overdragen. Het gaat om de Nass Valley, ongeveer 750 km ten noordwesten van Vancouver, niet ver van de grens met Alaska. De ondertekening is nog maar de eerste stap op weg naar de officiële overdracht.

De parlementen van Canada, Brits-Columbia en de Nisga'a-nation zelf moeten het verdrag nog ratificeren voordat het daadwerkelijk in werking kan treden. De regering spreekt met naburige indianenvolken over soortgelijke verdragen. Voornaamste struikelblok zijn de grenzen van het grondgebied. Sommige stammen maken aanspraak op stukken die nu juist aan de Nisga'a-indianen zijn toegewezen.