Buitenland

Huidige bestand gewantrouwd

Hulporganisatie
eist einde aan
strijd in Sudan

AMSTERDAM – De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft de strijdende partijen in Sudan gisteren opgeroepen een eind te maken aan de jarenlange strijd in dat land. De hongersnood in het zuidwesten is van ongekende omvang. Geen enkel belang van de strijdende partijen rechtvaardigt voortzetting van de oorlog, aldus AzG.

Directeur Geoff Prescott van de hulpacties in Zuid-Sudan wil dat álle strijdende partijen de ernst onder ogen zien en serieuze vredesonderhandelingen openen. Een reeds afgekondigd bestand moet duurzaam worden. Prescott wantrouwt het huidige bestand. Slechts twee partijen, de regering en de grootste Zuid-Sudanese rebellengroep SPLA, hebben het staakt-het-vuren afgekondigd, voor onduidelijk aangegeven gebieden. Volgens Prescott is het beginnende regenseizoen „de traditionele bestandsperiode”, eenvoudig omdat het vechten moeilijker is dan in de droge tijd.

AzG heeft net zoals andere organisaties nog geen duidelijk beeld van de omvang van de ramp die zich aftekent. Maar de organisatie vreest op basis van eigen waarnemingen dat op twee drukbevolkte plaatsen in de zwaarst getroffen provincie Bahr el-Ghazal over een maand eenvijfde van de plaatselijke bevolking aan ondervoeding zal zijn gestorven. De sterfte onder kinderen is het grootst, aldus medisch adviseur Koert Ritmeijer. Als de situatie niet verbetert, is op de bewuste plaatsen over een maand 40 procent van alle kinderen dood.

Europese Unie
AzG wijst op de slechte infrastructuur in Sudan. Er zijn extra noodhulpvluchten nodig om de bedreigde bevolking in Zuid-Sudan voor hongersnood te behoeden. Het gebied wordt al vijftien jaar geplaagd door oorlog tussen centralistische islamitische regeringen in Khartoem en naar autonomie strevende zuidelijke stammen, die onderling ook in conflict zijn.

De bevolking van waarschijnlijk zes miljoen mensen is in die tijd vrijwel constant op de vlucht en heeft de economische en sociale basis van haar bestaan verloren. Mogelijk 2,5 miljoen mensen zijn ondervoed. Concrete cijfers over het aantal slachtoffers van de honger zijn niet voorhanden. In Ajiep, in Bahr el-Ghazal, sterven nu dagelijks 69 op de 10.000 mensen.

De Europese Unie heeft gisteren bijna 100 miljoen gulden uitgetrokken voor noodhulp aan het gebied. De Duitse regering wil twee transportvliegtuigen ter beschikking stellen om voedsel uit te werpen.

De SPLA en de regering zijn gisteren in Addis Abeba voor de derde maal sinds oktober om de tafel gaan zitten voor vredesgesprekken. Waarnemers vrezen dat die niet veel zullen opleveren.