Buitenland

Duizenden inwoners vluchten de hoofdstad uit

Teheran beeft voor de aardbeving

TEHERAN – Duizenden inwoners zijn de Iraanse hoofdstad Teheran ontvlucht. Anderen halen hun geld van de bank en hamsteren voedsel. En wie geen geld bezit, bidt – en hoopt het beste.

De voorspelling van een man in Slowakije dat Teheran komende zaterdag of kort daarna door een aardbeving zal worden verwoest, heeft in de tien miljoen inwoners tellende stad paniek gewekt. Al dagen drukken kranten de ene verklaring na de andere af van seismologen en regeringsfunctionarissen die zeggen dat de voorspelling vals is. Een van de grootste aardbevingsexperts verscheen gisteravond zelfs op de televisie om de inwoners gerust te stellen.

Maar bewoners van dorpen in de omgeving van Teheran belden een plaatselijk radiostation om te klagen dat ze al dagen worden overstelpt met verzoeken van stadsmensen die een veilige schuilplaats zoeken om het weekeinde door te brengen. „Ze vragen zelfs of we tenten verhuren. Wat is er toch aan de hand in Teheran?” vroeg een van de bellers.

De bron van alle paniek is een brief die de Slowaakse ambassade in Teheran van een zekere Lubomir Minarovjech ontving. Minarovjech voorspelde dat de Iraanse hoofdstad deze maand, waarschijnlijk in de periode 10-13 juli, zou worden getroffen door een aardbeving met een magnitude van 5.

Je weet maar nooit, zal iemand op de ambassade hebben gedacht, die de brief doorfaxte naar het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken. Dat gaf de boodschap door aan de president, die het op zijn beurt weer doorstuurde naar seismologen van de Universiteit van Teheran. Ergens in dat traject is de brief ook uitgelekt.

„Wetenschappelijk gezien vallen tijdstip en plaats van een aardbeving niet te voorspellen. Deze brief is vals”, zei dr. Bahram Akasheh, een van de bekendste Iraanse seismologen. Akasheh verscheen gisteren op de televisie om de bevolking gerust te stellen. „Iraniërs zijn over het algemeen over veel zaken goed geïnformeerd. Maar ze weten niets van aardbevingen en dat is de reden dat dit gerucht als een lopend vuurtje rondgaat”, zei hij.

Nachtmerries
Wel is het zo dat Iran in een bekend aardbevingsgebied ligt. In 1990 kwamen bij twee aardbevingen in het noorden van het land 50.000 mensen om en raakten er een half miljoen dakloos. Vorig jaar werden meer dan 5000 mensen het slachtoffer en dit jaar vielen bij kleinere aardbevingen tientallen doden. In november werd Teheran opgeschrikt door een aardschok, maar slachtoffers vielen er toen niet.

Vals of niet, de Slowaakse voorspelling is het onderwerp van gesprek in Teheran.

„Ik weet wel dat het maar een gerucht is en waarschijnlijk vals, maar ik kan het niet negeren”, zei Fariba Ahmadzadeh, een secretaresse in Teheran die erover denkt in het weekeinde met haar gezin uit te wijken naar Mashhad, voor alle zekerheid. „Ik wil niet in paniek leven, met nachtmerries en ongerustheid”.

Maar wie is Minarovjech en waarom denkt hij dat Teheran zal worden getroffen? Mohammed Reza Gheitanchi, hoofd van de seismologische faculteit van de Universiteit van Teheran, deed navraag bij de Slowaakse ambassade. „Ze vertelden mij dat hij 74 is, niet academisch geschoold en niet verbonden aan een instituut of wetenschappelijk centrum”.