Buitenland

Zie ook: „Plaats Milosevic in quarantaine!”

Holbrooke spreekt weer met Milosevic

VS willen UCK
betrekken bij
politieke regeling

Van onze buitenlandredactie
PRISTINA – De Verenigde Staten blijven van mening dat het UCK moet worden betrokken bij een eventuele regeling voor de Servische provincie. Woordvoerder Rubin van het ministerie van buitenlandse zaken maakte gisteren duidelijk dat Washington geen boodschap heeft aan de bedenkingen die onder meer in Moskou tegen het UCK leven.

Volgens Rubin zullen goede contacten met het UCK nodig zijn om uiteindelijk tot een wapenstilstand te komen. Tegelijkertijd echter blijft ook voor de gematigder Ibrahim Rugova een rol weggelegd, zo benadrukte de Amerikaanse woordvoerder. Hij noemde de Kosovarenleider „een centrale figuur” en „onontbeerlijk”.

Secretaris-generaal van de NAVO, Solana, leek gisteren een middenpositie in te nemen in de kwestie. „Ik beschouw Rugova nog steeds als de vertegenwoordiger van de bevolking van Kosovo, maar dat verhindert andere landen niet contact te hebben met alle relevante krachten in het strijdperk”, aldus Solana.

De Amerikaanse gezant Holbrooke zal vandaag in Belgrado besprekingen voeren met Milosevic. Naar verwachting zal Holbrooke bij de Joegoslavische president aandringen op terugtrekking van de Servische troepen uit Kosovo, en het openen van onderhandelingen met alle partijen, dus inclusief het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK). Milosevic zei gisteravond groot voorstander te zijn van „onmiddellijke” hervatting van een dialoog.

Milosevic heeft herhaaldelijk gezegd te willen onderhandelen met het etnisch-Albanese verzet in de Servische provincie, maar saboteerde die toezeggingen weer door tegelijkertijd zijn troepen verder te laten vechten. Ook verklaarde hij steeds absoluut niet te willen onderhandelen met het Kosovo Bevrijdingsleger UCK. Hij beschouwt hen als terroristen.

Als de strijd in Kosovo escaleert, moet het Westen zich voorbereiden op militaire interventie in Kosovo zonder een VN-mandaat af te wachten. Dat zei Europees commissaris Van den Broek (externe betrekkingen) gisteren in Wenen. Kosovaarse leiders dringen allang aan op een militaire interventie van het Westen om een einde te maken aan de campagne van de Servische eenheden tegen het UCK.

NAVO-eenheden die vorige maand ter waarschuwing een luchtoefening in de regio hielden, gaan gewoon door met de voorbereidingen voor verdere actie, zei Solana. „De situatie die we hadden in Bosnië moet niet worden herhaald”, stelde de secretaris-generaal. „De internationale gemeenschap zal dat niet tolereren”.

De regering van Kosovo in ballingschap heeft voor het eerst een minister van defensie benoemd, zo meldde de onafhankelijke Kosovaarse krant Joha Ditore gisteren. De minister, wiens naam niet genoemd is, moet de vorming voorbereiden van een eigen Albanees leger in Kosovo. De regering denkt daarbij aan een soort territoriale verdediging, naar het model van de burgerwachten zoals die vroeger in de deelstaten van Joegoslavië bestonden. President Rugova moet de opperbevelhebber van deze strijdmacht worden. Ook moet Kosovo een eigen politiemacht krijgen.

Daarmee wijkt het kabinet af van de pacifistische koers die Rugova en zijn Democratische Liga van Kosovo (LDK) tot dusver hebben gevolgd in het conflict met Servië. De pacifisten staan echter onder druk van het UCK, dat veel bijval oogst met gewapende acties tegen de Serviërs.

Wapensmokkel
De Servische autoriteiten in Kosovo hebben een onafhankelijke radiozender uit de lucht gehaald die pleitte voor verdraagzaamheid tussen de Albanese meerderheid en de Serviërs. Inspecteurs van het Joegoslavische ministerie van telecommunicatie stelden de zender in de hoofdstad Pristina gisteren buiten werking. De controleurs werden begeleid door politieagenten in gevechtsuitrusting, meldde de onafhankelijke zender B92 vanuit Belgrado. De overname van uitzendingen van onder meer B92, de Britse BBC en de Voice of America is de autoriteiten kennelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, zal volgende week met de leiders van Albanië en Macedonië spreken. De twee staten, die aan Kosovo grenzen, staan in het middelpunt van de internationale belangstelling omdat gevreesd wordt dat de strijd naar die landen zal overslaan als niet snel een oplossing wordt gevonden. Duitsland maakt zich met name zorgen over de 13.000 Kosovaren die naar Albanië zijn gevlucht en vreest dat zij op den duur naar Duitsland zullen komen.

De Macedonische troepen langs de grens met Kosovo en de grens met Albanië zijn gisteren in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Met de maatregel wil president Gligorov van Macedonië het binnenloodsen van Albanese strijders naar Kosovo voorkomen. Ook wil hij wapensmokkel voorkomen, meldt het Joegoslavische persbureau Beta vanuit Skopje.