Buitenland

Zie ook: Op de vlucht bevallen

„Geen ingrijpen in Kosovo zonder steun V-raad”

Rusland dreigt met
nieuwe Koude Oorlog

MOSKOU/PRISTINA – Rusland waarschuwt voor een nieuwe Koude Oorlog als de NAVO besluit zonder steun van de VN-Veiligheidsraad in te grijpen in Kosovo. De dreigende taal komt van een van de hoogste Russische generaals, Leonid Ivasjov. Politieke leiders in Albanië voegden zich gisteren bij de Albanezen in Kosovo in hun beroep op de NAVO wel tussenbeide te komen.

In Moskou zei generaal Ivasjov tegen het Russische persbureau Itar-Tass: „Een NAVO-operatie in Kosovo zonder steun van de Verenigde Naties zal leiden tot het begin van een nieuwe Koude Oorlog. Europa wil niet terug naar waar we een paar jaar geleden waren, maar iemand probeert dat voor elkaar te krijgen en dat is Rusland niet”, aldus Ivasjov.

Hij zei dat er „nog wel duizend manieren zijn om tot een vreedzame oplossing te komen voor het conflict en pas de 1001e manier is de militaire optie, die we niet kunnen toestaan”. De Russische militaire vertegenwoordiger bij de NAVO, Zavarzin, blijft voorlopig in Moskou in verband met de besprekingen over Kosovo. Moskou riep hem eerder deze week terug uit Brussel omdat het onvoldoende was ingelicht over de luchtdemonstratie van de NAVO, begin deze week boven Albanië en Macedonië.

Politieke oplossing
De Joegoslavische minister van buitenlandse zaken, Zivadin Jovanovic, heeft gisteren de bereidheid van zijn land herhaald om een politieke oplossing te zoeken voor de crisis in de Servische provincie Kosovo. „Er is praktisch geen andere weg”, zei Jovanovic tijdens een bezoek aan Luxemburg.

Samen met zijn Luxemburgse ambtgenoot veroordeelde Jovanovic het geweld van separatisten in Kosovo en benadrukte hij dat de provincie geen onafhankelijke staat kan worden. Tevens benadrukte Jovanovic het belang van samenwerking tussen Joegoslavië en Rusland om een oplossing te vinden.

Ondertussen lijkt het erop dat de Servische troepen hun acties tegen etnische Albanezen in Kosovo op een lager pitje hebben gezet. Ze zouden zich nu concentreren op het doorsnijden van de aanvoerlijnen uit Albanië. Toch meldde de Democratische Liga Kosovo van de 'president' van de Kosovo-Albanezen, Ibrahim Rugova, dat 26 Albanezen sinds dinsdag door de Serviërs zijn omgebracht in het westen van de provincie.

Mogelijke oorzaak zou de internationale kritiek zijn nadat bleek dat Servische troepen de stad Decani hadden verwoest. Maar ook de dreiging van NAVO-optreden in het geval de Joegoslavische president Milosevic niet ophoudt met het geweld in de provincie is volgens waarnemers van invloed.

In de Albanese hoofdstad Tirana zei premier Fatos Nano tegen luchtmachtpiloten: „We vragen het bondgenootschap (de NAVO) de druk op te voeren totdat er een oplossing is, zelfs als dat betekent dat er geweld moet worden gebruikt”. Eerder gisteren sprak Rugova zich in Pristina in soortgelijke bewoordingen uit.

Rugova zei ook dat het Kosovo Bevrijdingsleger UCK onder controle moet komen van de politieke organisaties van de etnische Albanezen in de provincie. Het was voor het eerst dat hij iets zei over controle op het UCK. Hij vindt dat de politiek greep moet zien te krijgen op het UCK, dat volgens hem „voornamelijk bestaat uit eenvoudige burgers die proberen hun huis en haard te verdedigen”. De Servische autoriteiten vinden het UCK een terroristische organisatie.

Op een persconferentie in de Kosovaarse hoofdstad Pristina zei Rugova dat de leden van het bevrijdingsleger „verantwoordelijk moeten zijn voor hun daden en voor de situatie in Kosovo”. Hij vindt dat iedereen zich aan internationale afspraken moet houden.

Frankrijk zei gisteren dat de Contactgroep voor het voormalige Joegoslavië zo snel mogelijk weer bijeen moet komen. De groep moet de toezeggingen toetsen die de Joegoslavische president Milosevic begin deze week in Moskou deed.

Afgegrendeld
Servische eenheden hebben volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de grens tussen de provincie Kosovo en Albanië afgegrendeld. De vluchtelingenstroom naar Albanië is daardoor tot stilstand gekomen, maar dat betekent niet dat de etnische Albanezen niet meer proberen hun land te verlaten.

Veel mensen die hun dorpen hebben verlaten om naar het buurland te gaan, zitten nu vast in de bergen bij de grens. De vluchtelingenstroom naar Montenegro is volgens de VN iets toegenomen. In dat land komen iedere dag ongeveer vijfhonderd vluchtelingen uit Kosovo aan. In Montenegro zitten nu een kleine 11.000 vluchtelingen. De opvang is moeilijk, aldus de VN.