Buitenland

Oud-medestander doet boekje open

Paul Marchal leidt
partij als „dictator”

BRUSSEL – Paul Marchal, de vader van het door Marc Dutroux vermoorde meisje An, leidt zijn nieuwe politieke partij PNPb als een „dictator”. Dat zegt zijn aanvankelijke medestander, de ontslagen Belgische topambtenaar Willy Vermeulen. Volgens Vermeulen raakt de partij ook steeds meer in extreem rechts vaarwater.

De ex-ambtenaar zegt in het Vlaamse dagblad De Morgen dat Marchal in handen is gevallen van Brusselse en Waalse rechts-extremisten, die vroeger actief waren in de antibelastingpartij RAD-UDRT. Zij streven naar invoering van een nieuwe strafwetgeving met terugwerkende kracht, massale bouw van gevangenissen en het vetorecht voor de koning.

„Deze personages vinden een gewillig oor bij Marchal. Ik kan het niet opbrengen om nog langer geassocieerd te worden met die rechtse zotten”, zo zegt Vermeulen. Hij is vorige week uit de partij gestapt. Door zijn vertrek stort de nieuwe partijafdeling Antwerpen meteen weer in. Volgens Vermeulen is er overigens nauwelijks sprake van enige organisatie binnen de PNPb.

De ex-ambtenaar ergert zich verder aan de neiging van Marchal om alleen beslissingen te nemen. Daar worden hooguit zijn vrouw, zijn advocaat en partijvoorzitter Marc Similon in gekend. Als zij Marchal tegenspreken, drukt deze gewoon zijn eigen mening door.

Democratie
„Interne democratie is binnen de PNPb een onbestaand begrip. De partij wordt fundamenteel ondemocratisch geleid”. Marchal, die zijn partij vier maanden geleden oprichtte, zegt juist te streven naar politieke vernieuwing en een betere werking van de democratie.

De afkorting staat ook voor Partij voor een Nieuwe Politiek. Marchal diende daar later een kleine letter b voor België aan toe te voegen, omdat een reclamebureau de afkorting PNP al hanteert. De partijnaam werd overigens pas een uur voor de oprichtingsvergadering bedacht.

Vermeulen was tot voor enkele jaren de tweede man van het Hoog Comité van Toezicht (HCT), een overheidsinstelling die corruptie door ambtenaren onderzocht. Het HCT werd vorig jaar echter opgeheven nadat Vermeulen zijn neus in te veel zaken had gestoken. Vermeulen kwam op straat te staan. Via de PNPb wilde hij zich rehabiliteren.