Buitenland

Zjoeganov bang voor geheime stemming

Steun voor Kirijenko
neemt toe in Doema

MOSKOU – De steun voor de Russische kandidaat-premier Sergei Kirijenko groeit. Twee dagen voor de derde en laatste stemming in de Doema kondigden verschillende partijen aan voor hem te zullen stemmen. Vanmorgen begon president Jeltsin aan zijn besprekingen met de voorzitters van de twee kamers van het Russische parlement. Zij spraken daarbij over de beslissende stemming van morgen over de benoeming van Kirijenko als nieuwe premier.

Communistenleider Gennadi Zjoeganov dreigt ondanks de verdeeldheid in zijn partij dat hij Jeltsins kandidaat Kirijenko opnieuw weg zal stemmen. „Wij zijn klaar voor de verkiezingen” zei Zjoeganov gisteren. Zijn partij is met 134 van de 450 zetels de grootste in de Doema, de tweede kamer van het parlement. Als het parlement Kirijenko morgen weer wegstemt, ontbindt Jeltsin het parlement en schrijft hij nieuwe verkiezingen uit.

Veel hangt af van de manier van stemmen. Zjoeganov vreest dat bij een geheime stemming veel communistische afgevaardigden tegen de partijlijn in tóch voor Kirijenko stemmen omdat ze bang zijn na nieuwe verkiezingen hun lucratieve parlementszetel te verliezen. Daarom wil Zjoeganov een openbare stemming.

Binnen de communistische gelederen bestaat verdeeldheid over de voordracht van Kirijenko. Zeer tegen de zin van Zjoeganov pleit de communistische voorzitter van het parlement, Gennadi Seleznjov, voor Jeltsins kandidaat.

Kirijenko kreeg gisteren ook steun van de Federatieraad (eerste kamer). Die drong er in een resolutie bij de Doema op aan de voordracht van Kirijenko als premier te steunen en ontbinding van het parlement te voorkomen. De politieke stabiliteit in het land mag niet in gevaar komen, aldus de raad.

Ook een aantal partijen dat in de eerste en tweede ronde nog tegen Kirijenko stemde, ging gisteren overstag. De rechts-extremistische Liberaal-Democraten van Zjirinowski (LDPR) meldden Kirijenko morgen te steunen. De LDPR is met vijftig zetels de derde partij in het parlement.

Verder zullen ook de communistische georiënteerde Volksmacht en de Agrarische Partij ditmaal voor de beoogd premier stemmen. Van deze twee fracties stemden vorige week 62 afgevaardigden tegen Kirijenko.

Ons Huis Is Rusland, de partij van de ontslagen vorige premier Tsjernomirdin, steunt Jeltsins voordracht, net als vorige week. De fractieleider schat dat Kirijenko morgen tussen de „230 en 250 stemmen haalt”, iets meer dan de 226 die hij nodig heeft.

Alle 450 afgevaardigden in de Doema kregen gisteren alvast een lijstje met de financiële regelingen na ontbinding van het parlement. Sinds zij in 1995 toetraden tot de kamer werden hun persoonlijke en beroepskosten betaald door de staat. Als ze Kirijenko wegstemmen, zijn zij en hun echtgenotes in elk geval verzekerd van een enkele vliegreis naar huis.

Wet grondbezit
Het Russische parlement is gisteren tegen de zin van Jeltsin akkoord gegaan met een wetsontwerp over het grondbezit. Jeltsins vertegenwoordiger in het parlement zei in een reactie dat er weinig kans is dat de president de wet zal tekenen.

De Doema heeft de president voor het hoofd gestoten door geen rekening te houden met diens kritiek. De wet staat boeren toe landbouwgrond aan de staat te verkopen en beperkt hun recht om het land aan hun erfgenamen na te laten. Daarmee blijft de huidige regeling grotendeels intact.

De Doema verwijderde zeer tegen de zin van de president een bepaling uit het oorspronkelijke voorstel dat de vrije verkoop van grond garandeerde. De meerderheid van het parlement meent dat de vrije verkoop van grond de landbouwsector de genadeslag zou toebrengen en grond tot object van speculatie zou maken.

De president heeft nog geprobeerd het met het parlement eens te worden door een rondetafelconferentie over het grondbezit te organiseren. De regering, de Doema en de Federatieraad, de eerste kamer, stelden een gezamenlijke commissie in om het wetsvoorstel aan te passen. Maar in het uiteindelijke ontwerp is geen rekening gehouden met de verlangens van Jeltsin.

Sinds de val van de Sowjet-Unie in 1991 is veel landbouwgrond overgegaan in handen van boeren en coöperaties, maar zij kunnen de grond in de meeste gevallen niet kopen of aan hun kinderen nalaten. Volgens Jeltsin heeft dit geleid tot stagnatie van de hervorming van de landbouwsector. Hij wil daarom dat de meeste beperkingen op de verkoop van grond worden afgeschaft.