Buitenland

Rellen blijven uit bij volksraadpleging

Massale opkomst bij
verkiezingen Kosovo

Van onze correspondent
BRUSSEL – Albanezen in de Servische provincie Kosovo kozen gisteren een president en een parlement. Er was een grote opkomst voor de verkiezingen, die volgens de Servische autoriteiten onwettig waren en die door een Albanese leider in Kosovo werden beschreven als een „referendum voor een onafhankelijke Republiek Kosovo”.

De eerste uitslagen van de verkiezingen worden vandaag verwacht. De Serviërs lieten de 1300 stembureaus en de Albanese kiezers merendeels ongemoeid, na weken van relletjes die door de Serviërs met geweld werden neergeslagen. De onlusten eisten tachtig levens. Alleen in Midden-Kosovo, waar de doden vielen, werd gisteren niet gestemd omdat er een enorme Servische politiemacht op de been was.

De kandidaat voor het presidentschap, Ibrahim Rugova, noemde de verkiezingsdag een „zeer belangrijke dag voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Kosovo”. In Kosovo zijn de Albanezen met 90 procent van de bevolking in de meerderheid, maar zij worden onderdrukt door de Servische minderheid.

Twintig partijen, waarvan er dertien loyaal zijn aan Rugova, namen deel aan de verkiezing van 130 zetels in het Kosovaarse parlement. De kamerleden werden verkozen voor een periode van vier jaar. De president zal vijf jaar dienen. Zeven etnisch-Albanese oppositiepartijen hebben de verkiezingen geboycot omdat ze er geen democratische grondslag voor zagen.

Niet gewenst
De verkiezingen werden gehouden tegen het advies van de westerse landen, die wel voor herstel van de zelfstandigheid van Kosovo zijn, maar volledige onafhankelijkheid afwijzen. De Joegoslavische president Slobodan Milosevic maakte negen jaren geleden een einde aan de zelfstandigheid van Kosovo en bracht de provincie onder direct bestuur van Servië.

Milosevic heeft Kosovo herhaaldelijk een binnenlands probleem genoemd en interventie door het buitenland, in het bijzonder de Verenigde Staten, afgewezen ondanks hernieuwde internationale sancties naar aanleiding van de gewelddadige onderdrukking van de vrijheidsbeweging in de provincie.

Onafhankelijkheid voor Kosovo is volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel niet gewenst. Hij zei dat in een radio-interview in Berlijn. Ook Rusland verzet zich tegen onafhankelijkheid voor Kosovo.