Buitenland

Zie ook: Kosovo zorgt voor eenheid in Albanië

„Leden hanteren dubbele standaarden”

Belgrado vaart fel uit
tegen Contactgroep

BELGRADO – Joegoslavië wijst de strafmaatregelen die de Contactgroep wegens het geweld in Kosovo heeft ingesteld, van de hand. Het officiële persbureau Tanjug bekritiseerde vanochtend de leden van de Contactgroep wegens hun „dubbele standaarden”, omdat ze in hun besluiten de Albanese „terroristen” niet veroordelen.

De Amerikaanse gezant Robert Gelbard hield gisteravond de Joegoslavische president Milosevic in Belgrado voor dat Washington een snelle dialoog en een politieke oplossing van het conflict in Kosovo zeer belangrijk acht. Vandaag bezoekt hij Kosovo, waar hij zal praten met leiders van de etnische Albanezen.

De Servische ministerie van informatie, Radmila Milentijevic, liet echter weten dat een dialoog niet mogelijk is zolang de Albanezen niet eerst het terrorisme veroordelen. Ook moeten ze zich neerleggen bij de Servische grondwet en hun oproepen tot afscheiding staken.

Tanjug klaagde dat de Contactgroep zich in de binnenlandse aangelegenheden van Joegoslavië mengt. Het noemde de besluiten „merkwaardig” en niet bindend.

De vijf landen van de Contactgroep (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Rusland) namen gisteren in Londen een actieplan aan om Belgrado te dwingen met de Albanezen te praten en de autonomie van Kosovo te herstellen. Rusland doet echter niet mee aan de economische sancties.

De Zes willen de leverantie staken van materieel dat tegen de Albanezen in Kosovo kan worden ingezet. De VN-Veiligheidsraad krijgt het verzoek een wapenembargo tegen Belgrado in te stellen.

Voorts wil de Contactgroep dat het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag ook mensen vervolgt die zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden in Kosovo. De Spaanse ex-premier Felipe González moet als bemiddelaar van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) naar het crisisgebied. Belgrado moet ook de VN-Hoge Commissaris voor de mensenrechten toelaten.

Rusland neemt echter afstand van drie andere sancties die de overige leden hebben aangenomen. Die moeten op 25 maart ingaan als Milosevic niet inbindt.

Het gaat daarbij om het instellen van een onmiddellijk verbod op exportsteun voor handel, investeringen en privatiseringen in Joegoslavië, de bevriezing van Belgrado's tegoeden in het buitenland, en een reisverbod voor Joegoslavische functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Kosovo. Aanvankelijk had Moskou zich tegen alle sancties jegens Belgrado verzet.

De Albanezen van Kosovo hebben gematigd positief gereageerd op de besluiten van de Contactgroep. „Dit is een eerste stap in de internationalisering van het probleem van Kosovo”, aldus Xhemail Mustafa, een adviseur van de 'president' van de Kosovo-Albanezen, Ibrahim Rugova. Mustafa had echter op meer druk van de internationale gemeenschap op de Joegoslavische leiding gehoopt.

Betogingen
In de hoofdstad van Kosovo, Pristina, betoogden gisteren opnieuw tienduizenden mensen tegen de Servische overheersing. De politie greep niet in. In drie andere plaatsen werden kleinere betogingen uiteengejaagd.

Rugova heeft vandaag en morgen tot „officiële rouwdagen” uitgeroepen om de slachtoffers van de Servische politieacties te herdenken. De Serviërs zouden de afgelopen dagen zeker zestig Albanezen hebben gedood.

Enver Maloku, woordvoerder van het Kosovo Informatiecentrum voor etnische Albanezen, verklaarde dat sommige lichamen zo ernstig waren verbrand dat ze niet te identificeren zijn. De politie zou de stoffelijke resten zondagavond hebben teruggebracht naar het dorp Srbica, centrum van het recente politiegeweld.

De Servische autoriteiten zeggen dat de politieacties zijn gericht op de liquidatie van terroristen van het Kosovo Bevrijdingsleger en verklaarden zondag dat de operatie was afgerond.

Een cameraman van het Britse tv-station ITN werd wel hard aangepakt toen hij had gefilmd hoe een politieman met zijn vuurwapen naar de Albanese demonstranten had gezwaaid en het wapen vervolgens had gekust. Drie Serviërs namen de cameraman onderhanden, waarna hij met onbekend letsel naar het ziekenhuis werd afgevoerd.