Buitenland

Leider pedo-netwerk gaf opdracht

Getuige “X1” heeft
zelf ook gemoord

Van onze correspondent
BRUSSEL – Regina Louf, alias “Getuige X1”, heeft de speurders in Neufchâteau per fax laten weten dat zij zelf eind 1991 de 15-jarige Katrien De Kuyper om het leven heeft gebracht tijdens een seksfeest. Zij zou dat gedaan hebben op bevel van de leiders van een pedofilienetwerk.

Het onderzoeksdossier naar de moord op De Kuyper werd heropend na getuigenissen van Louf, die reageerde op de oproep van onderzoeksrechter Connerotte om informatie te verschaffen over pedo-netwerken. Louf werd gecodeerd als “Getuige X1” om haar anonimiteit te waarborgen. Zij gaf bijzonder veel informatie over haar eigen ervaringen in netwerken, waarbij zij onder meer verklaarde aanwezig te zijn geweest bij de 'rituele' moord op Christine Van Hees in 1984. Bij die moord zouden Marc Dutroux en Michel Nhoul actief hebben meegewerkt.

Louf trad vorige week uit de anonimiteit via een VRT-televisie-interview. Daarin verklaarde zij dat zij die openbare getuigenis beschouwde als haar „testament” voor het geval haar iets mocht overkomen. Daarmee zouden „zij” zich dan blootgeven. Met „zij” werden duidelijk de vroegere medewerkers van netwerken bedoeld en haar vroegere pooier “T.”.

Onderzoek
Na dat openbare optreden van Louf, waarmee haar anonimiteit was opgeheven, besloot onderzoeksrechter Vandermeersch om haar ouders te ondervragen. Haar vader werd gisteren langdurig ondervraagd. Hij bleef bij eerdere verklaringen dat zijn dochter ziek of gestoord was en haar verhalen had verzonnen.

Dat klopt mogelijk niet helemaal met wat An Kesteloot zegt, die al jaren werkt als vrijwilligster bij de hulporganisatie “Tegen haar wil”, die slachtoffers van seksueel geweld bijstaat. Kesteloot zegt dat Louf al aan het eind van de jaren tachtig met haar verhaal bij de organisatie aanklopte. Toen was er nog geen sprake van Dutroux of van enig mediabelang, dat haar nu in sommige kranten wordt aangewreven.

Over haar aanwezigheid bij moordpartijen heeft Louf indertijd niet gesproken. Maar haar verhalen over misbruik en het verkocht worden aan een pooier zijn dezelfde als die zij nu tegenover de speurders van Neufchâteau heeft verteld. Die speurders onderzoeken nu haar bewering dat zij Katrien De Kuyper zelf heeft gedood. Tegenover de buitenwacht wilde niemand daarover commentaar krijt.