Buitenland

Israël krijgt eigen
versie Madurodam

LATRUN – Israël krijgt zijn eigen Madurodam. Geïnspireerd door het Haagse succes start nabij Jeruzalem na de winter de bouw van “Park Mini Israël”.

Het miniatuurpark moet voor toeristen een soort interactieve reisgids zijn, waar zij inspiratie kunnen opdoen voor een bezoek aan de „grote” Israëlische attracties. Bovendien krijgen zij een voorproefje van plaatsen die niet in de reisschema's zijn opgenomen.

Daarnaast zal het themapark door middel van moderne technieken en speciale effecten het leven in Israël schetsen: van heftig „davvenende” (in gebed heen en weer bewegende) ultraorthodoxe poppetjes bij de Klaagmuur tot bovendrijvende snorkelaars in Eilat, bungee jumpers aan de kust en reizigers die met hun jeep in de woestijn van Judea plotseling te maken krijgen met overstromingen.

Het idee voor Mini Israël ontstond elf jaar geleden in Nederland. De jonge ondernemer Eran Gazit bezocht in 1986 als toerist Madurodam, raakte ervan in de ban en maakte enthousiast plannen voor een soortgelijk project in Israël.

Vanaf dat moment bestaat er nauwe samenwerking tussen Park Mini Israël en Madurodam. De moeder aller miniatuursteden adviseert de Israëli's in vrijwel alles: van de bouw van de modellen tot de aanleg van vliegvelden en rijdende treinen. Zo was het Israëlische team enkele weken geleden nog in Den Haag om te leren hoe de Madurodamse tuiniers de miniatuurbloemen, -planten en -bomen in de tuintjes verzorgen. Den Haag komt regelmatig in Israël poolshoogte nemen.

Perfecte reproductie
Desondanks werken de Israëli's voornamelijk met technieken waar de bouwers van Madurodam in het mechanische tijdperk slechts van konden dromen. In het Mini Israël-kantoor in Kibboets Nachshon geschiedt het ontwerpen van de modellen bijna volledig computergestuurd. Computers lezen het fotomateriaal van de bouwwerken in en zetten het om in architectonische plannen.

Robots snijden vervolgens de samen te voegen panelen uit kunststof, een methode die garant staat voor een op alle punten perfecte reproductie van het betreffende object. „Voorlopig leren we nog van Madurodam”, merkt Joni Shapiro van het park dan ook op, „maar in de toekomst zal Madurodam zeker nog kunnen leren van ons”.

Mini Israël opent naar verwachting eind 1999 in Latrun, een plaatsje op de route van vliegveld Ben Goerion naar Jeruzalem. Het park hoopt zo nog te profiteren van de naar verwachting vijf miljoen pelgrims en toeristen die in het jaar 2000 over deze weg zullen komen. Daarnaast verwachten de initiatiefnemers jaarlijks enkele honderdduizenden Israëlische bezoekers.