Buitenland

Milutinovic blijft onder 50 procent steken

Milosevic heeft nog
steeds geen opvolger

BELGRADO – Serviërs hebben gisteren een derde poging ondernomen een opvolger voor oud-president Slobodan Milosevic te kiezen. Geen van de kandidaten haalde de benodigde 50 procent van de stemmen. Daardoor is op 21 december een nieuwe ronde nodig.

Volgens de onofficiële uitslagen van 90 procent van de stembureaus had Milutinovic vanmorgen bijna 1,6 miljoen stemmen vergaard. Tweede is Seselj met bijna 1,2 miljoen stemmen.

Deze verkiezing was nodig omdat de vorige, die in oktober werd gehouden, ongeldig was verklaard wegens een te lage opkomst. Ondanks een oproep van de oppositie om de verkiezingen te boycotten, meldden de televisie en een onafhankelijke waarnemersgroep dat de vereiste 50 procent van de 7,2 miljoen kiesgerechtigden nu wel naar de stembus was gegaan.

Opiniepeilingen voorafgaand aan de stemming gaven de meeste kans aan Vojislav Seselj, een ultranationalist die in de oorlogen in Bosnië en Kroatië heeft meegevochten aan het hoofd van een Servische strijdgroep.

Milosevic stapte zelf afgelopen zomer over naar het presidentschap van Joegoslavië, omdat een derde termijn in Servië voor hem wettelijk uitgesloten was.

In september eindigden Milutinovic en Seselj in de eerste ronde op de eerste en tweede plaats. Bij de tweede ronde tussen hen beiden, in oktober, eindigde Seselj bovenaan, maar maakte de opkomst van slechts 48,9 procent de uitslag ongeldig.

De democratische oppositie onder aanvoering van Zoran Djindjic heeft opgeroepen tot een boycot. Djindjic heeft gezegd dat er nauwelijks verschil is tussen de kandidaten en dat geen van hen Servië de hervormingen en democratie kan brengen die het nodig heeft.

De derde kandidaat na Seselj en Milutinovic is Vuk Draskovic, een vroegere bondgenoot van Djindjic. Draskovic maakt echter geen reële kans.

Niet meer meester
De 42-jarige Seselj is de keuze van de Serviërs die teleurgesteld zijn in Milosevic vanwege het feit dat deze de nationale Servische zaak is afgevallen of omdat Milosevic' bondgenoten in de oorlog rijk zijn geworden en de gewone Serviërs straatarm. Veel Serviërs zijn het eens met Seseljs oproep om een eind te maken aan de corruptie en misdadigheid die tijdens de oorlogsjaren vrij spel hebben gekregen.

Seselj vormt een bedreiging voor de niet-Serviërs, die eenderde van de bevolking uitmaken. Het merendeel van hen wordt gevormd door de 2 miljoen etnische Albanezen in de provincie Kosovo. Zij hebben de verkiezing geboycot, zoals zij al tien jaar verkiezingen in Servië boycotten. Maar ditmaal hebben de Servische autoriteiten in de streek waar de afgelopen tijd gewelddadigheden zijn voorgevallen zelfs de stembureaus niet opengesteld, waaruit blijkt dat zij de situatie in de roerige provincie niet meer meester zijn.