Buitenland20 juli 2001

Actievoerders klaar voor conferentie

Eerste demonstratie
tegen G-8 in Genua

Van onze buitenlandredactie
GENUA – Naar schatting 50.000 mensen zijn gisteravond in de straten van het Italiaanse Genua op de been gekomen om te betogen tegen de politiek van de rijke landen en de economische topconferentie in de stad. De leiders van de zeven belangrijkste landen en Rusland (G-8) komen in Genua bijeen.

De voornamelijk Italiaanse betogers eisten dat de rijke landen meer immigranten toelaten en dat die volwaardige rechten krijgen. Ook de Nederlandse actievoerders, die woensdag uit Amsterdam vertrokken, waren van de partij. Zij bleven ver van de afgezette zone waarbinnen de top wordt gehouden in het oude centrum van de havenstad.

De politie vreest op de dag van de formele start van de topconferentie, vandaag, al voor ongeregeldheden. Radicale activisten van de Italiaanse actiegroep Tutti Bianchi (Witte Overalls) hebben aangekondigd vandaag de afzettingen te willen bestormen.

De sfeer tijdens de demonstratie gisteren was „tof”, vertelde Alex Koutsman. Hij liep mee in een bonte verzameling betogers van wat hij beschrijft als socialisten, anarchisten en vakbondsleden. Er was veel politie op de been, maar de Nederlanders hebben geen confrontaties gezien.

Aan het einde van de avond was het vinden van een goede slaapplaats het grootste probleem, aldus Koutsman. Volgens hem zijn er tijdens de demonstratie geen gekke dingen gebeurd. Hij zei dat het goed gaat met de groep van ongeveer 75 Nederlandse activisten.

Mensen zwaaiden de demonstranten uit de ramen toe en klapten met hen mee. Het was een kabaal van jewelste. Onderweg sloegen de betogers onder meer op zeecontainers die in de stad als afscheiding zijn opgesteld. „Misschien mogen we niet naar de zee kijken, waar de cruiseschepen van de regeringsleiders liggen.”

Voorbereid
Tienduizenden demonstranten hebben zich voorbereid op de G-8-conferentie. Onder de vlag van een groeiende antiglobaliseringsbeweging heeft zich een bonte stoet van 'linkse' demonstranten naar de Italiaanse havenstad begeven. De meesten zijn gekomen om vreedzaam te protesteren, maar er zijn ook demonstranten die zich voorbereiden op een gewelddadige confrontatie met de autoriteiten.

Ongeveer 20.000 politieagenten en soldaten bewaken het middeleeuwse stadscentrum. Sommige delen ervan zijn afgesloten. Alleen bewoners, congresdeelnemers en journalisten mogen erin. In het hartje van het centrum staat het 14e-eeuwse Palazzo Ducale, waar de leiders van de VS, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Canada en Rusland elkaar zullen ontmoeten.

De laatste anderhalf jaar worden bijeenkomsten van grote internationale organisaties als de Europese Unie, de Wereldbank en het IMF bijgewoond door een vaste kern van demonstranten die van de ene topontmoeting naar de andere reizen. De massale aanwezigheid van politie, leger en demonstranten lijkt een geweldloos weekeinde bijna uit te sluiten.