Buitenland7 juni 2001

Berlijn wil onderzoek
naar wissen Kohls
computerbestanden

BERLIJN – De Duitse regering heeft bij het openbaar ministerie in Bonn aangedrongen op herziening van het besluit geen verder onderzoek te doen naar het illegaal wissen van computerbestanden aan het eind van het bondskanselierschap van Helmut Kohl.


Volgens de rood-groene regeringscoalitie zijn er, anders dan het OM onlangs oordeelde, wel degelijk genoeg aanwijzingen die verder onderzoek rechtvaardigen, zei woordvoerder Uwe-Karsten Heye.

Volgens Burkhard Hirsch, die door de regering is aangesteld om onderzoek te doen naar de vernietiging van de bestanden, is tweederde van de data in de computers op de kanselarij met voorbedachten rade gewist. Ook zouden er bestanden zijn vervalst. Het OM stelt echter dat Hirsch die beschuldigingen niet hard kan maken.

Volgens sommigen bevatten de gewiste bestanden belastend materiaal over corruptie binnen de christen-democratische CDU van Kohl. Het gaat daarbij met name om de overname van de Oost-Duitse Leuna-raffinaderij. Later bleek dat bij die overname door het Franse Elf Aquitaine smeergeld zou zijn betaald.

In een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met het Duitse weekblad Die Zeit geeft de voormalige president van Elf Aquitaine, Loik le Floch-Prigent, voor het eerst openlijk toe dat zijn bedrijf voor het verwerven van Leuna steekpenningen heeft moeten betalen. Hij verklaarde dat toenmalig Frans president François Mitterrand zijn onderneming toestemming had gegeven voor het starten van een lobby in Duitsland om de overname veilig te stellen. „Wanneer je lobbyen zegt, dan bedoel je dat er geld wordt betaald, op welke manier dan ook”, aldus de vroegere Elf-topman. Hij weigerde te zeggen aan wie het geld werd toegestopt, maar bevestigde dat er „absoluut” Duitse deelstaatoverheden bij betrokken waren.