Buitenland7 juni 2001

Rechter wijst verzoek van de hand

McVeigh krijgt geen
uitstel van executie

Van onze correspondent
NEW YORK – Rechter Richard Matsch in Denver in de Amerikaanse staat Colorado weigerde gisteren het verzoek van Timothy McVeigh tot uitstel van executie. Matsch leidde vier jaar geleden het proces tegen McVeigh, die toen schuldig werd bevonden aan de bomaanslag in Oklahoma die in 1995 niet minder dan 168 mensenlevens eiste.

McVeigh zou hiervoor op 16 mei zijn geëxecuteerd, maar op het allerlaatste moment werd die executie uitgesteld. De FBI kwam namelijk op de proppen met duizenden documenten die men –in strijd met de afspraken– indertijd niet had overgedragen aan de verdedigers van McVeigh en diens handlanger Terry Nichols. Minister van Justitie Ashcroft verschoof de executiedatum daarop naar 11 juni om de advocaten van McVeigh alsnog de gelegenheid te geven de documenten te bestuderen. De advocaten pleitten gisteren voor een nieuw uitstel van executie, omdat men onvoldoende tijd had gehad om de ruim 4000 documenten door te nemen.

Bovendien menen zij dat de overheid –in casu de FBI– waarschijnlijk nog meer documenten achterhoudt. Dit betekent volgens hen dat McVeigh geen eerlijk proces heeft gekregen. Tenslotte wezen zij op aanduidingen in de opgedoken papieren die duidden op de samenzweringstheorie die indertijd onvoldoende zou zijn onderzocht. Rechter Matsch reageerde bits op die laatste bewering: „Als de FBI een samenzwering verzwijgt, dan verzwijgt uw cliënt die samenzwering toch ook? Hoe reageert u daar dan op ?” Samenzwering of geen samenzwering, volgens Matsch verandert dat niets aan het feit dat McVeigh in 1995 „een instrument van dood en verderf was.”

„Daarvoor is hij ter dood veroordeeld en niets in de documenten die nu nog zijn opgedoken verandert iets aan zijn verantwoordelijkheid voor deze wandaad”, aldus Matsch. De rechter zei overigens wel geschokt te zijn door het feit dat de FBI achteraf nog met zoveel documenten op de proppen was gekomen. McVeigh's advocaten zeiden teleurgesteld te zijn door de uitspraak van rechter Matsch. Zij gaan hiertegen in beroep. De federale autoriteiten hervatten intussen de voorbereidingen voor de executie van McVeigh, die aanstaande maandag moet plaatsvinden in de gevangenis van Terre Haute in Indiana. Of het werkelijk zover komt hangt af van de beroepsprocedure. Waarnemers wijzen er namelijk op dat zowel McVeigh als de overheid nog naar het hooggerechtshof kan stappen, als de uitspraak in hoger beroep hen niet bevalt.